Bőrvédő növényi olajok

Táplálékunk létfontosságú alkotói a zsírok. De zsír és zsír között is különbséget kell tennünk. A növényekben előforduló, többszörösen telítetlen zsírsavak kedvezőbbek a szervezet számára, mint az állati zsírok. Az előbbiek ugyanis lebontják a káros koleszterint…

zsírsavak, zsír, bőrápolás, zsírsavak, zsír | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(11):29-29   Celsus Kft. | Jeni, Zs.
Többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartoznak a linolsavak, melyeket a szervezet gamma-linolsavvá alakít át, és mint a bőrsejtek Fontos alkotórésze gondoskodik az egészséges bőrről.

Ideális arány

A zsír nemcsak ideális ízközvetítő, hanem a szénhidrátok mellett szervezetünk legfontosabb energiaszállítója is.

A zsír állhat:
- telített
- egyszeresen telítetlen
- többszörösen telítetlen zsírsavakból.

Ideális esetben táplálékunk e három zsírféle ideális keverékét tartalmazza. Sajnos a gyakorlat egyáltalán nem ezt mutatja. A legtöbb ember túl sok telített zsírsavat fogyaszt. Ennek az az oka, hogy ezek főleg az állati eredetű táplálékban - vaj, tej, hús - fordulnak elő. (És egy szaftos sültről lemondani bizony nehéz!) Akinek ez nem okoz gondot, többnyire egy vajkrémes torta csábításának nem tud ellenállni…

Következmény: sok ember vérében megnövekszik a káros LDL-koleszterinszint, ami később betegségeket - szívinfarktus, szélütés - vonhat maga után.

Esszenciális zsírsavak és a koleszterin

Az egyszeresen telítetlen zsírsavak semlegesnek minősülnek, a többszörösen telítetlenek viszont lebontják a káros koleszterint. Ezek elsősorban a növényi zsírokban találhatók.

Jegyezzük meg! A növények közül csupán a pálma- és a kókuszzsír tartalmaz telített zsírsavakat. Mivel a szervezet maga nem képes előállítani a többszörösen telítetlen zsírsavakat, azt a táplálékból kell felvennünk. A táplálkozástudósok ezért esszenciális zsírsavaknak nevezik.

Linolsav az egészséges bőrért

Az esszenciális zsírsavak különleges fajtája a linolsav. Ha túl kevés kerül belőle a szervezetünkbe, annak következményeként bőrelváltozások, növekedési rendellenességek lépnek fel. Éppen ezért különösen Fontos, hogy ezekből a zsírsavakból elegendő mennyiséget fogyasz-szunk! Linolsavat tartalmaz a borágómagolaj, a bogáncsolaj, a napraforgó- és a kukoricaolaj.

A linolsavak, melyeket a szervezet omega-6-zsírsavvá, gamma-linolsavvá alakít át, gondoskodnak arról, hogy a bőr szerkezete és működése egészséges maradjon. Ez segíti a bőr regenerációját. A száraz, pikkelyes bőr gyakran a linolsavhiány miatt alakul ki.

Neurodermitis és a linolsav

A neurodermitisben - idegi alapú bőrgyulladásban - szenvedők számára a linolsav komoly jelentőségű, ugyanis egy enzim hiánya miatt náluk zavart anyagcsere áll fenn. Még akkor is gamma-linolsav-hiány alakul ki, ha elegendő linolsav jut a táplálékkal szervezetükbe. Ennek következményeként a bőr kiszárad, viszket és érdes lesz, a káros anyagoknak kevésbé tud ellenállni.

Jó tudni! A panaszok csillapíthatók extra adag gamma-linolsavval, valamint a bőr olajos kezelésével. A kezelésekhez némi türelemre van szükség. A megfelelő készítményeket hónapokon át folyamatosan szedni kell, mivel a gamma-linolsav csak lassan épül be a bőrbe.

A gyógyszertárakban kapható táplálékkiegészítő készítmények koncentrált formában tartalmazzák az értékes gamma-linolsavat. Szedésük különösen a neurodermitisben szenvedőknek ajánlott.

J. Zs.
| zsírsavak, zsír, bőrápolás
2006-11-13 11:57:16
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop