Főoldal » Betegségek » Bőrbetegségek » Anyajegyek és más jóindulatú növedékek »

A csecsemőkori eper-anyajegyről

A hemangioma a bőrön vagy közvetlenül alatta kialakult érdaganat, amely a csecsemő életének első 18 hónapjában egészen naggyá is megnőhet, ám általában sokkal fájdalmasabb a szülő, mint a gyermek számára. A csecsemők mintegy 13 százalékánál fordul elő. Jelenleg is vita folyik arról, hogyan kell, illetve lehet kezelni ezeket az elváltozásokat.


Szemölcsök idős korban

Az időskori szemölcsök (seborrhoeás keratosisok) bőrszínű, barna vagy fekete növedékek, amelyek a bőrön bárhol megjelenhetnek. Leggyakrabban a törzsön és a halántékon alakulnak ki, fekete bőrű nőkön gyakoribbak, sokszor az arcon jelennek meg. Okuk ismeretlen, középkorú vagy idősebb embereken a leggyakoribbak.


Pyogén granuloma

A pyogén granulomák skarlátvörös, barna vagy kékesfekete, enyhén kiemelkedő csomók, amelyeket a hajszálerek túlburjánzása és a környező szövetek duzzanata okoz.


Anyajegyek

Az anyajegyek (naevusok) apró, általában sötét színű növedékek, amelyek a bőr festéktermelő sejtjeiből (melanociták) származnak.


Zsírdaganatok (lipomák)

A lipomák a bőr alatt növekvő, zsírszövetből álló, kerek vagy ovális kiemelkedést okozó csomók. Egyes betegeken csak egy lipoma van, míg másokon több is kialakul. Nőkön gyakoribb, mint férfiakon és bár a lipomák a testen bárhol kifejlődhetnek, a leggyakrabban az alkaron, törzsön és a tarkón találhatók. A lipomák ritkán okoznak panaszt, bár fájdalmasak lehetnek.


Keloid

A keloidok sima, fénylő felszínű, kissé rózsaszínű, gyakran félgömbszerűen kiemelkedő, a kötőszövet túltengésével járó növedékek, amelyek sérülések vagy sebészi beavatkozások helyén alakulnak ki.


Fibroma (bőrön)

A fibromák apró, puha, bőrszínű, vagy kissé sötétebb, nyeles bőrképletek, amelyek elsősorban a nyakon, a hónaljban vagy a lágyékhajlatban fordulnak elő.


Dermatofibroma

dermatofibromák apró, barnásvörös csomók, amelyek fibroblasztokból - a bőr alatti kötőszövetet benépesítő sejtekből - állnak.


Anyajegyek, szabálytalan (atípusos)

Az atípusos anyajegyek (dysplasticus naevusok) lapos vagy kiemelkedő sötét növedékek a bőrön, nagyobbak, mint a közönséges anyajegyek (12 mm-nél nagyobb átmérőjűek), és nem feltétlenül kerekek. Színük a sárgásbarnától a sötétbarnáig terjedhet, rendszerint rózsaszín alapon.


Bőr érdaganatok (angiomák)

Az angiomák rendellenes sűrűséggel elhelyezkedő vér- és nyirokerekből állnak, általában a bőrben és a bőr alatt találhatók, és vörös, vagy bíborszínű elszíneződést okoznak.


hirdetés