A keloidról

Gyakran előfordul, hogy fiatal páciens a mellcsont feletti bőrön, a válltájékon, a nyakon, esetleg a fülcimpán látható durva, torzító heggel keresi fel az orvost.

keloid, plasztikai sebészet, szövetburjánzás, sebészet | InforMed Hírek16   InforMed | Kővári, P.

A műtét, sérülés, gyulladás után keletkező szövetburjánzás kezelése ránézésre egyszerűnek tűnhet, azonban a szakember tudja, hogy rendkívül nehéz problémával áll szemben.

A keloid ismeretlen eredetű, feltehetőleg veleszületett, a pubertás korában vagy fiatal felnőttkorban megnyilvánuló hajlam kóros hegek képződésére. A tenyér és talp kivételével bárhol kialakulhat. A bőrből éles határral emelkedik ki, kemény tapintású, felszíne sima, fényes, színe élénkvörös. A keletkezését kiváltó műtéti seb, sérülés határait túlnövi.

Egyik jellemző formája a pillangó illetve piskótaalak. Annak magyarázata is ismeretlen, hogy miért fordul elő gyakrabban fekete vagy sötét bőrű embereken. A betegek égő fájdalomról, viszketésről panaszkodnak, sokszor a ruha érintése nehezen elviselhető.

Kialakulásában két szakasz különíthető el: az első kb. egy évi tart és ez alatt fokozatos növekedés látható, a panaszok kifejezetten (aktív szakasz), a másodikban a keloid alakját már nem változtatja és a fájdalom, viszketés is mérséklődik (nyugalmi szak).

A keloid szövettanilag jóindulatú daganatnak tekinthető. Lényege a bőr irharétegének szövetburjánzása, mely esztétikai torzulást okoz az említett panaszokon kívül.

Terhesség fokozhatja a keloid hajlamot,fogamzásgátló tabletták szedése a meglévő keloid aktivitását serkentheti, az égő fájdalmat, viszketést növelheti. Ezek a megfigyelések az ösztrogén hormonok hatásával kapcsolatos összefüggést igazolják. Ezen kívül pajzsmirigy túlműködés fokozza, tartós szteroid kezelés csökkenti a hajlamot.

A keloid kezelésére több szempontot szükséges mérlegelni. Először el kell különíteni az egyszerű túlburjánzott hegtől, melynek általában jól kideríthető oka van és így korrekciója egyszerű. Fontos az időpont megválasztása. Pubertás korban a sebészeti eltávolítás nem javasolható, mert sok esetben még nagyobb heg lesz az eredmény. A betegség első, aktív szakaszában is ellenjavallt a kimetszés, csak a keletkezés után legalább egy évvel, a nyugalmi stádiumban lehet szikével próbálkozni.

A kimetszés önmagában nem elég, a műtét után helyi röntgen besugárzást és szteroid tartalmú injekciós kezelést kell alkalmazni. A betegnek illik tudnia, hogy az eredmény csak kompromisszumos lehet. Kielégítőnek tartjuk a kezelést, ha a beteg keloidja kisebb, laposabb, puhább, halványabb lesz és a panaszok megszűnnek. Sajnos a kiújulás veszélye később is fennállhat.

Kisebb méretű keloidoknál a konzervatív kezelés a célravezetőbb. Szteroid tartalmú injekciós kezelés kúraszerűen vagy öntapadós szilikon lapok alkalmazása 8-10 héten át elfogadható eredményt adhat.A fentiek alapján tehát a keloid hajlamú egyéneknek óvakodniuk kell a bőrt érő minden külső behatástól szervezetük, illetve bőrük kóros reakciókészsége miatt.

| keloid, plasztikai sebészet, szövetburjánzás, sebészet
2019-08-11 10:46:48
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop