Hirdetés

Anyajegyek

Az anyajegyek (naevusok) apró, általában sötét színű növedékek, amelyek a bőr festéktermelő sejtjeiből (melanociták) származnak.

anyajegy, naevus |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

Az anyajegyek különböző nagyságúak, laposak vagy kiemelkedők, sima felszínűek vagy szemölcsszerűek lehetnek, szőrök is nőhetnek rajtuk. Bár többségük sötétbarna vagy fekete, bőrszínűek vagy sárgásak is lehetnek. Csaknem mindenkinek van legalább 10 anyajegye, amelyek általában a gyermekkorban vagy serdülőkorban jelennek meg. Mint valamennyi sejt, a festéktermelő sejtek is reagálnak a hormonszintek változásaira, ezért az anyajegyek a terhesség alatt növekedhetnek, vagy sötétebbé válhatnak, sőt újak is megjelenhetnek.

Az anyajegyeket elhelyezkedésüktől és küllemüktől függően szégyellik, vagy éppen a szépség jelének tartják. A csúnya, vagy a ruházat irritációjának kitett anyajegyeket az orvos helyi érzéstelenítésben kimetszheti.

A legtöbb anyajegy ártalmatlan, ezeket nem szükséges eltávolítani. Egyes anyajegyek azonban nagyon hasonlíthatnak a rosszindulatú festékes bőrdaganatra (malignus melanoma), és nehéz lehet az elkülönítésük. A nem rosszindulatú anyajegyekből is indulhat ki malignus melanoma. Tény, hogy a malignus melanomák csaknem fele anyajegyekből indul ki, ezért a gyanús küllemű anyajegyeket el kell távolítani, és szövettani vizsgálatot kell végezni.

Az anyajegy megváltozása - mint a növekedés (különösen, ha szabálytalan a szegélye), a sötétebbé válás, a gyulladás, a foltos színváltozás, a vérzés, a kifekélyesedés, viszketés és a fájdalom - a malignus melanoma veszélyére figyelmeztető jelek. Ha az anyajegy rosszindulatúnak bizonyult, ismételt sebészi beavatkozás szükséges a környező bőrterület eltávolítására.

anyajegy, naevus

2009-02-02 16:03:58

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop