Anyajegyvédelem.
Mikor válhatnak veszélyessé és hogyan ügyeljünk rájuk?

A bőrdaganatok közül a legveszélyesebb az, amelyik festékes anyajegyből indul ki. Ezért, ha valaki ismeri a saját testét, tudja, hol találhatók rajta anyajegyek, és azok milyenek, hamarabb észreveszi, ha valamelyikben változás következett be.

anyajegy, napozás, bőrrák, mekanoma, festékes anyajegy | InforMed Hírek16:52-53   InforMed | Révész, K.

Veszélyes anyajegyek

Az anyajegy olyan elváltozás, amely a bőr egyes sejtjeinek vagy szöveteinek helyi felszaporodásából áll. Így meg lehet különböztetni pigmentált (festéket termelő sejtek) anyajegyeket, éreredetű, kötőszövetes, vagy faggyúmirigyekből, verejtékmirigyekből stb. kiinduló anyajegyeket.

Kialakulásuk a magzati élet során történő szövetszerveződési zavarra vezethető vissza. Jelen lehetnek már a születéskor, de gyakran csak az élet későbbi időszakában alakulnak ki.

Gyakoriságuk és jelentőségük szempontjából a pigmentet termelő sejtekből kiinduló, azaz a festékes anyajegyek a legfontosabbak, mert a legveszélyesebb bőrrák, a melanoma alakulhat ki belőlük.

Mint a többi anyajegyre, a festékes anyajegyekre is jellemző, hogy formájukat, megjelenésüket általában nem változtatják. Néha azonban növekedésnek indulhatnak, vagy más változások figyelhetők meg rajtuk. És éppen ezek a változások azok, amelyek nagyon fontosak a megfigyelő számára, amelyeket észre kell venni, és nagyon komolyan is kell venni!

Inkább "feleslegesen" menjen orvoshoz, mint későn! Bár egyetlen vizsgálat sem felesleges, ha az a megelőzést szolgálja. Orvosa biztosan nem fogja annak tartani, és biztos, hogy Ön sem érzi majd magát kellemetlenül, ha azt hallja: minden rendben! A bőrrák esetében még kifejezettebben igaz az, hogy könnyebb megelőzni, mint kezelni a bajt.

Vannak emberek, akiknek a bőrén nagyon sok, különböző méretű, alakú anyajegy van.

Fontos a rendszeres kontroll!

Gyakran megfigyelhető, hogy ez a helyzet a családon belül halmozódást mutat, vagyis a le- és felmenők szintén sok anyajeggyel rendelkeznek. Nekik azt javasoljuk, akkor is rendszeresen (legalább évente) mutassák meg magukat bőrgyógyásznak, ha úgy látják, nem történt semmi változás.

Ilyen nagyszámú elváltozás esetén ugyanis nagyon nehéz számon tartani az egyes anyajegyekben bekövetkező változásokat. Ezenkívül az orvosi vizsgálat során a bőrgyógyász nem csak megnézi az anyajegyet, hanem speciális nagyítókészülék segítségével olyan eltéréseket is észrevehet, ami szabad szemmel még nem látható. A látottak írásban rögzítésre kerülnek, így a következő kontrollvizsgálaton hamar kiderülhet, ha változás történt.

Önmegfigyelés

ABCD-szabálynak nevezzük azt az ugyan angol szavak kezdőbetűiből eredő, de nagyon könnyen megjegyezhető rendszert, amelynek nyomán az anyajegyek legfontosabb tulajdonságai összefoglalhatók.    

A = asimmetry = aszimmetria

B = border = határ

C = colour = szín

D = diameter = átmérő

Aszimmetria: az ártalmatlan anyajegyek általában kerek folthoz hasonlatosak. Azokra kell jobban odafigyelni, amelyek alakja szabálytalan, vagy azzá vált, a pigment lerakódása sem egyenletes. Viszonylag gyakran látható olyan forma, amit leginkább tükörtojáshoz lehet hasonlítani: egy halványabban pigmentált területen belül egy jóval sötétebb, kerek, esetleg ki is emelkedő folt van aszimmetrikus elhelyezkedésben.

Határ : figyeljük meg, hogy az anyajegy élesen elkülönül-e a környezetétől, vagy széle egyenetlenné válik.

Szín: a pigment egyenletes eloszlású az anyajegy területén, vagy sötétebb-világosabb foltok váltakoznak-e benne? 

Átmérő : általában a 6 mm-nél nagyobb anyajegyekre már a méretük miatt is oda kell figyelni, különösképpen, ha a fenti tünetek közül még valamelyik fennáll!

Rizikós elhelyezkedés

Az elbírálásban fontos az is, hogy az adott anyajegy melyik testrészen helyezkedik el. A végtagokon lévők könnyebben megsérülhetnek. Azokat, amelyek krónikus irritációnak vannak kitéve, mert pl. a melltartó alatt vagy a derék vonalában vannak, tehát a ruhanemű folyamatosan dörzsölheti őket, jobb eltávolítani, mielőtt még a fenti változások valamelyike megjelenne.

Sokan felszisszennek, amikor egy anyajegy eltávolítása szóba kerül, azonban a rizikós esetekben ez a legbiztonságosabb megoldás. Ha a kimetszés szakszerűen és szövettani vizsgálattal bizonyítottan időben történt, nincs jobb alternativa.

Azok a történetek, amelyekben az anyajegy eltávolítása után bőrrák alakult ki, nagy valószínűséggel azt jelentik, hogy az eltávolított elváltozás a valóságban már nem anyajegy volt, hanem rosszindulatú daganat (melanoma).

Fehér bőrűek fokozott veszélyben!

A fehér bőrű, kék szemű, szőke vagy vörös hajú emberek fokozottan érzékenyek a napsütésre, napégésre, ezért az ő számukra még fontosabb az önvizsgálat! Legjobb, ha nem is maguk törekszenek rá, hanem megkérik valamelyik hozzátartozójukat, hiszen a hátukat vagy más testrészüket nem is tudják megnézni.

Mit tehetünk még?

Nagyon fontos a fényvédelem. Annak, aki sokat tartózkodik a napon, mert munkája vagy sporttevékenysége megköveteli, vagy egyszerűen napimádó, és amikor teheti, napozik, különösen fontos a jól megválasztott fényvédő faktoros naptej.

A naptejeken a faktorszám azt jelzi, hogy mennyiszer több időt tölthetünk a napon az adott készítmény alkalmazásakor anélkül, hogy leégne a bőrünk, mint ha nem használtuk volna. Ez nagyon megnyugtatóan hangzik, de ha belegondolunk, hogy fényvédelem nélkül a bőrön - bőrtípustól függően - néhány percen belül megjelenhetnek a napégés jelei, akkor pl. a 15 faktoros fényvédő krém ezt az időt mindössze 1-1,5 órára növeli.

Tehát, ha valaki hosszabb ideig akar a napon maradni, magasabb faktorszámot kell választania, vagy időnként megismételni a krémezést.

Zuhanyozás vagy úszás után akkor is ajánlott az ismétlés, ha a készítmény vízlepergető!

Manapság már elérhetők pl. kozmetikai szalonokban olyan készülékek, amelyekkel a bőr adott pigmentáltsági állapotának megfelelően pontosan meghatározható a szükséges faktorszám. Ezt különösen azokban az esetekben tartjuk fontosnak, amikor télen valaki síelni megy, vagy egzotikus vidékre utazik. Az érzékeny bőrűeknek mindenképpen hasznos a napozás megkezdése előtt az ilyen vizsgálat.

A bőr nem felejt !

Mint sok más területen, napozásnál is nagyon hasznos a fokozatosság elvének betartása. Ne legyünk türelmetlenek, adjunk időt bőrünknek, hogy kicsit lassabban, de biztonságos úton érje el szép, egészséges, barna színét! Ne felejtsük el, hogy a napégés nem csak a bőrrák rizikóját növeli, hanem a bőr rugalmas rostjainak károsodása révén korai ráncosodást, bőröregedést is okoz.

Felhívjuk az anyukák figyelmét, hogy gyermekeik fényvédelméről és a jó szokások kialakításáról is időben kell gondoskodni! A kisgyerekkorban elszenvedett napégések a felnőtteken nagy, szeplőszerű foltok, mély barázdák, korán megjelenő ráncok kialakulásához vezetnek.

dr. Révész Klaudia

| anyajegy, napozás, bőrrák, mekanoma, festékes anyajegy
2019-09-03 10:17:27
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop