Gyakori bőrnövedékek a felnőttkorban

A gyermekkorra jellemző bőrdaganatok közül a festékes anyajegyek a felnőttek bőrén is megtalálhatók. A test és a bőr növekedésének megfelelően ezek a képletek kissé nagyobb méretűek, de általában változatlan alakúak és színűek.

| Gyógy-ír   Kisalföld | Szabó, L.

Az éreredetű anyajegyek többségének már csak maradványa látható ebben a korban.

A gyermekkorban kialakult szemölcsök vagy eltávolításra kerülnek, vagy idővel, a védekezőrendszer fejlődésének hatására maguktól eltűnnek (ez azonban általában többéves folyamat). Előfordulhat néha felnőttkorban is, hogy ennek a védőrendszernek nem áll rendelkezésre az összes fegyver a "szemölcsvírusok" elpusztításához. Az így kialakuló szemölcsök lényegüket tekintve megegyeznek a gyermekkorban megjelenőkkel. Vannak azonban bizonyos saját jellemzőik. A futószemölcs elsősorban nőknél fordul elő, és gyakran minden kezelési eljárásnak ellenáll. Többnyire nem különösen feltűnőek, de azzal a kellemetlen következménnyel járnak, hogy fertőző jellegük miatt bizonyos kozmetikai, szépészeti módszerek ilyen bőrön nem alkalmazhatók. A közönséges szemölcsök felnőttkorban, különösen a talpon tudnak jelentős méretűvé növekedni. Itt ugyanis tyúkszemnek vélik, és csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a szemölcs akkorára nőtt, hogy nyomja a talp bőre alatt futó idegeket és fájdalmat okoz. Bár ma már többféle hatásos ecsetelő is rendelkezésünkre áll, felnőtteknél kevésbé látványos az eredményük. Míg a gyermekeinket lelkesen kezeljük mindennap, saját szemölcseinkre nem fordítunk ekkora gondot. Pedig a szülő is fertőzheti környezetét.

A felnőttkorra jellemző bőrdaganatok egyik gyakran előforduló képviselője a nyeles fibróma. Ezek a vékony kocsányon lógó színes gombostűfejnyi, lencsényi, esetleg borsónyi nagyságú képletek ártalmatlanok, a bőr irharétegéből kiinduló jóindulatú növedékek. Nagy számban figyelhetjük meg a nyakon, de előfordulhat egyéb hajlatokban is, így például a hónaljban, emlő alatti redőben. A képletek elszaporodásához családi hajlam is szükséges. Ezeket a növedékeket kozmetikai célból távolítjuk el, a kocsány átmérőjétől függően ollóval vagy elektromos készülékkel. Bár az eljárás egyszerű, mégse próbálja meg otthon. Néha az anyajegyek is nyelesek. A kétféle képlet elkülönítéséhez szakemberre van szükség. A festékes anyajegyek levágása súlyos következményekkel járhat, a növedék rosszindulatú átalakulását eredményezheti.

Elsősorban hölgyeken előforduló, néha riadalmat okozó jóindulatú daganat az úgynevezett histiocytoma. Leggyakrabban a végtagokon lehet megfigyelni lencsényi, borsónyi, igen tömött, barna, egyedülálló képlet formájában. Előfordul, hogy rovarcsípés vagy sérülés után alakul ki. Hirtelen megjelenése, keménysége, színe a nem hozzáértőt néha megrémíti, rosszindulatú bőrrák kialakulására gondol. A növedéket csak akkor érdemes sebészileg eltávolítani, ha gyakran begyullad. Rosszindulatú elfajulástól nem kell tartani.

Elsősorban a szemek körül gyakran megjelenő, többszörös növedék a xanthelasma. Ez a lapos, sárgásfehér képlet a felső és alsó szemhéjakon fordul elő nagy számban, komoly kozmetikai problémát okozva. Nemritkán a szervezet zsíranyagcseréjének zavara áll a háttérben. Ezért olyan növedékek megjelenésekor bizonyos laborvizsgálatok elvégzése célszerű. Előfordul ugyanis, hogy az anyagcserezavar első tünetei ezek a kis csomócskák. A képleteket a bőrgyógyász vagy szemész különböző módszerekkel távolítja el. Az egyidejűleg fennálló zsíranyagcsere-zavart mind a képletek kiújulásának megakadályozására, mind az egyéb súlyos következmények (pl. érelmeszesedés) elkerülése érdekében a háziorvosnak rendeznie kell.

Xanthelasma palpebrarum típusos megjelenési helye a szemhéjnál. Hátterében a szervezet zsíranyagcseréjének zavara áll.

A rosszindulatú bőrrákok többnyire idősebb korban alakulnak ki, kivéve a festékes bőrrákot, azaz a melanomát. Ez a daganat a középkorosztálynál is gyakran előfordul. Kevéssé ismert, hogy nemcsak sérült, irritált anyajegyből fejlődhet ki, hanem megjelenhet az előzetesen ép bőrön is. A melanoma sokáig fennállhat úgy, hogy panaszt, fájdalmat nem okoz. Egyidejűleg azonban a hosszas várakozás alatt áttéteket adhat a vér vagy a nyirokáram útján. Időben végzett, korai eltávolítása teljes gyógyulással járhat. Érdemes ezért minden megváltozott vagy újonnan megjelent, fokozatosan növekedő képlettel szakembert felkeresni.

| anyajegy, bőrgyógyászat, bőrnövedék, bőrdaganat, festéksejt, xanthelasma, szemölcs, vírus, melanoma, bőrrák
2002-07-18 13:22:02
No menu item defined, wrong database setup!
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop