Veszélyesek-e az anyajegyek?

Az anyajegy keletkezésének oka ismeretlen. Gyakran öröklődő jellegű, innen ered az elnevezése. Sokszor már születéskor látható, gyakran azonban születés után, sőt esetleg csak öregkorban fejlődik ki.

| InforMed Hírek18   InforMed | Marczell, I.

Kozmetikai szempontból a leggyakoribb zavaró anyajegyek:

Festékes anyajegy

Ennek kölesnyi-fillérnyi formája a lencse, mely halványbarna vagy barnásfekete színű, ép felszínű folt. Igen nagy számban szaporodhat el az évek során. A nagyobb, sötét, kékesfeketén áttűnő festékes anyajegyekre vigyázni kell. Ha kaparjuk, helytelenül próbáljuk eltávolítani vagy akárcsak megsértjük, festékes rák fejlődhet ki belőlük.

A festékes anyajegyek "megmozdulását", rosszindulatúvá átalakulását azok duzzadása, gyulladás, égő érzés, viszketés, bizsergés, a szabálytalan széli pigment-udvar kialakulása, sötétté válása jelzi a különböző rétegmélységben. A széli terjedést pedig a festenyzettség sokszínűsége jellemzi, gyakorta barnás, fekete és kékes pigmenthálózatot találunk.

Ha az ilyen anyajegy nagyobbodni kezd vagy a környékén gyulladás, pír lép fel, sürgősen mutassuk meg szakorvosnak! Világosabb barnás lencsék eltávolítását is csak szakorvos végezheti, mert ő döntheti el, hogy eltávolításukkal vagy megbolygatásukkal nem válik-e az addig ártalmatlan anyajegy rosszindulatúvá.

A lencsénél nagyobb, a bőrből kissé kiemelkedő, érdes felszínű, sokszor szőrrel erősen benőtt foltok is anyajegyek, melyek néha igen nagy kiterjedésűek lehetnek. Ezek az ún. szőrös, pigmentált anyajegyek.

Idősebb korban nagy számban mutatkoznak kisebb-nagyobb szürkésbarnás, zsíros tapintatú, körömmel levakarható lapos kinövések. Ezeket orvosi beavatkozással nyom nélkül el lehet távolítani. Természetesen a kor előrehaladtával újabbak is jelentkezhetnek.

Véres anyajegy (tűzfolt)

Gyakran már az újszülöttön látható vagy röviddel a születés után az arcon, nyakon, ritkábban a végtagokon mutatkozó ujjhegynyi-tenyérnyi, lilás, borvörös folt. Kezdetben még ujjnyomásra elhalványodik, de a nyomás megszüntetése után ismét megvörösödik.

Ez mutatja, hogy a tűzfolt a bőr hajszálereinek csoportos, körülírt kitágulása. Idősebb korban, amikor már kifejlődött, megnőtt, nehéz ezen segíteni, de újszülöttnél vagy csecsemőkorban, idejekorán végzett kezeléssel igen eredményesen lehet gyógyítani.

Ilyenkor ne tétovázzunk, s ne számítsunk arra, hogy a kisgyermek talán magától is "kinövi", hanem mielőbb forduljunk szakorvoshoz, nehogy elmulasszuk azt a kedvező időpontot, amikor még könnyen segíteni lehet a bajon.

Elég gyakran mutatkoznak a bőrön apró, gombostűfejnyi, élénkpiros foltok. Ezek ugyancsak tágult vérerekből kialakult anyajegyek. Az orvos izzó platinatűvel vagy diatermiás árammal pillanatok alatt fájdalom és nyom nélkül távolítja el őket.

| anyajegy, festékes anyajegy, túzfolt
2020-09-30 11:13:51
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop