ÚJ

Immunzavar által okozott hólyagos bőrbetegségek

A bőrön számtalan betegség okoz hólyagképződést. Ezek elkülönítése a beteg gyógyulása szempontjából döntő lehet, különösen azok a kórképeket illetően, melyek hátterében az immunrendszer zavara áll.


Pemfigusz

A pemfigusz (pemphigus) ritka, olykor halálos betegség, amelyben változó nagyságú hólyagok képződnek a bőrön, a száj, a hüvely, a hímvessző és egyéb szervek nyálkahártyáján. A pemfigusz leggyakrabban középkorú vagy idősebb embereken jelentkezik, gyermekkorban ritka. A betegséget a hámsejtek egymáshoz kapcsolódó, és a hám szerkezetét fenntartó struktúrái elleni autoimmun reakció okozza.


Dermatitisz herpetiformisz

A dermatitisz herpetiformisz (dermatitis herpetiformis) erősen viszkető, csoportos apró hólyagokkal, és csalánkiütésszerű bőrelváltozásokkal járó makacs, autoimmun betegség. A betegség elsősorban a 15-60 év közöttieken jelentkezik, feketéken és ázsiaiakon ritka. A betegekben a glutén (a búza, rozs, árpa és zab fehérjéje) tartalmú élelmiszerek aktiválják az immunrendszert, amely a bőr alkotórészei ellen fordul, bőrpírt és viszketést okozva. A dermatitisz herpetiformiszban szenvedő betegek többségénél kimutathatók a cöliákia nevű bélbetegség tünetei. E betegek között a pajzsmirigy betegségei is gyakrabban fordulnak elő. A kis hólyagok rendszerint fokozatosan fejlődnek ki, legtöbbször a könyökön, térden, faron, deréktájon és a tarkón. Néha az arcon és a nyakon is megjelenhetnek. Igen kínzó, égő, viszkető érzéssel járhatnak. Kórisme és kezelés A kórisme a friss bőrminta szövettani vizsgálatán alapul, ilyenkor a bőr rétegei között láthatók az ellenanyagok. Ha a beteg a szigorú gluténmentes diétát betartja, más kezelés nem szükséges. A kiütést egyes gyulladásgátló szerek (pl. ibuprofen) fellobbanthatják. A dapson nevű gyógyszer adása 1-2 napon belül enyhíti a tüneteket. A dapsonnak számos mellékhatása van, rendszerint vérszegénységet okoz. A gyógyszert szedő betegek vérképét a bőrgyógyásznak rendszeresen ellenőriznie kell. A legtöbb betegnél hosszú ideig tart e betegség, ezért éveken át kell dapsont szedniük.


Bullózus pemfigoid

A bullózus pemfigoid (bullosus pemphigoid) hólyagképződéssel járó autoimmun betegség. Bár nem olyan veszélyes, mint a pemfigusz, a bullózus pemfigoid hosszú időn át fennállhat. Ez a betegség általában idősebbeknél fordul elő.


Hólyagos betegségek a bőrön

Sokféle betegség lehetséges tünete a bőrön megjelenő hólyag, a jelentéktelen, szűk cipő okozta irritációtól az életet veszélyeztető gyógyszerallergiás reakcióig. A hólyag lényegében a bőr sejtjei vagy rétegek közötti kapcsolat, kohézió károsodása. Szövettanilag aszerint is csoportosítható, hogy a bőr mely rétegében következik be az elváltozás, szétválás. A bőrgyógyászatban nagyságuk szerint vezikulának (1 cm-nél kisebb) vagy bullának (1 cm-nél nagyobb) nevezzük a hólyagokat. Alakjuk, elhelyezkedésük, kialakulásuk, a bennük lévő folyadék minősége (víztiszta, sárgás, zöldes-gennyes stb.), valamint a kísérő tünetek, mint viszketés, égés, fájdalom vagy akár tünetmentesség már a szövettani vizsgálat előtt segíthet a lehetséges diagnózis felállításában.


Web Design & Development Prowebshop