Immunzavar által okozott hólyagos bőrbetegségek

A bőrön számtalan betegség okoz hólyagképződést. Ezek elkülönítése a beteg gyógyulása szempontjából döntő lehet, különösen azok a kórképeket illetően, melyek hátterében az immunrendszer zavara áll.

bőrgyógyászat, hólyagosság, hólyagképződés | InforMed Hírek14   InforMed | Kiss, Zs.

A kiváltó ok gyakran ismeretlen, de szövettani vizsgálatokkal és megfelelő mikroszkópos technikával a hólyagképződést előidéző reakció (saját bőrben levő anyag mint antigén és a szervezet által ezen anyag ellen termelt, ellenanyag, antitest találkozási helye) kimutatható és a diagnózis alátámasztható.

A pemphigus több formája

A "klasszikus" immunobullózus betegségek közül a legnagyobb jelentősége talán az úgynevezett pemphigusnak van. Több formája van, ezek közül a leggyakoribb a pemphigus vulgaris. Ebben az elsődleges elváltozások petyhüdt, nem gyulladt hólyagok, melyek könnyen megnyílnak és a helyükön nagy, hámfosztott területek maradnak, melyek pörkösödnek, s végül heg nélkül, enyhe barnás festenyzettséggel gyógyulnak. Gyakori, hogy a szájban, a száj környékén vagy a hajas fejbőrön kezdődik és ráterjed más bőrterületekre is.

Egyéb formái: a pemphigus foliaceus, melyben ritkán látható ép hólyag, inkább rétegesen lefoszló, pörkös-hámhiányos területek keletkeznek, elsősorban a seborrhoeás bőrrészeken: arcon, fejbőrön, a mellkas középső részén, háton. Gyakori az égés, viszketés.

A pemphigus vegetansban a hólyagok túlburjánzó, szemölcsszerű növedékekké alakulnak. A diagnózist a hólyagokkal szomszédos bőrből vagy szájnyálkahártyából vett szövetminta vizsgálatával lehet alátámasztani. A kezelés nem egyszerű feladat, szteroid terápia gyakorta szükséges a betegség megfékezéséhez.

A herpeszhez hasonlító bőrgyulladás (dermatitis herpetiformis) gyakorta jelentkezik a könyökön, csoportos hólyagok, illetve hámhiány formájában.

A pemphigushoz hasonló, és ezt neve is mutatja, az ún. pemphigoid tünetegyüttes, mely sokkal gyakoribb és kevésbé súlyos. Leggyakrabban az 50 év felettieknél fordul elő. Szemben a pemphigussal, a hólyagok alapja gyulladt, duzzadt. Erősen viszkető, csalánkiütésszerű jelenségek alakulhatnak ki hetekkel a hólyagképződés előtt.

A tünetek elsősorban a hajlatokban és a lábszárakon alakulnak ki, heg nélkül, esetleg enyhe pigmentációval gyógyulnak. A diagnózist itt is szövettani vizsgálattal lehet megerősíteni. Van egy ritka, hegesedéssel járó változata, mely főleg a szájnyálkahártyára lokalizálódik.

Herpeszhez hasonló apró, csoportos, erősen viszkető hólyagképződéssel járó betegség az ún. dermatitis herpetiformis. A rendkívül erős viszketés miatt mire a beteg az orvoshoz kerül, gyakran már csak pörköket vagy felülfertőzött bőrt észlelünk. A diagnózist itt is szövettani vizsgálattal lehet alátámasztani.

Gyakran jár együtt ún. glutén érzékenységgel (búzalisztben levő fehérje), ezért az ilyen betegeknek gluténmentes diéta javasolt, így több hónap alatt a bél- és a bőrtünetek is visszafejlődhetnek. Természetesen a diéta mellett gyógyszeres terápia is enyhítheti, a betegséget.

A terhesség második felében vagy közvetlenül a szülés után jelentkezik az ún. herpes gestationis nevű csoportos és kínzóan viszkető hólyagokkal járó tünetegyüttes. Általában a hasfalon a legkifejezettebb. A szülés után 4-6 hónappal mindig visszafejlődik, de előfordul, hogy későbbi terhességek alkalmával ismét jelentkezik.

Elsősorban a bőrben levő kis erek gyulladásával és néha hólyagképződéssel jár együtt az ún. erythema multiforma (sokformájú bőrpír), melynek hátterében gyakorta herpeszvírus, ritkábban más kórokozó által kiváltott fertőzés, esetleg valamilyen gyógyszer szedése áll.

A fentieken kívül még léteznek örökletes alapon kialakuló, főleg a végtagokon jelentkező, trauma hatására hólyagképződéssel reagáló betegségek, de ezek nagyon ritkák.

| bőrgyógyászat, hólyagosság, hólyagképződés
2017-08-23 22:35:42
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop