Kaposi-szarkóma

A Kaposi-szarkóma az erekből kiinduló bőrdaganat. A Kaposi-szarkómának két fajtája van. Az egyik az idősebb európai, zsidó vagy olasz származásúak betegsége, akiknél a daganat csak nagyon lassan növekszik a bőrben, és ritkán ad áttéteket. A másik fajta az egyenlítői Afrikában élő gyermekeken és fiatal felnőtteken, illetve AIDS-es betegeken fordul elő. Ez a forma sokkal gyorsabban nő, és gyakran érinti a belső szervek ereit.

Kaposi-szarkóma | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Idős embereken a Kaposi-szarkóma általában lilásvörös vagy sötétbarna foltként a lábujjakon és a lábszárakon jelenik meg. A daganat több centiméteres átmérőjű, elszíneződött, lapos vagy enyhén kiemelkedő, vérzésre és kifekélyesedésre hajlamos terület. A daganat lassan terjed a lábszáron.

Az afrikaiakon és AIDS-ban szenvedőkön a Kaposi-szarkóma először rendszerint rózsaszín, vörös vagy lilás, kerek vagy ovális foltként kezdődik. E foltok a testen bárhol megjelenhetnek, gyakran az arcon. Hónapok alatt a foltok a test több részén is megjelennek (a szájüregben is), a belső szerveket és nyirokcsomókat is érinthetik, ahol belső vérzéseket okozhatnak.

Kezelés

Az idősebb, lassan növekvő Kaposi-szarkómában szenvedő, egyéb tünetet nem mutató betegeket nem feltétlenül kell kezelni. A foltok fagyasztással, röntgenbesugárzással vagy elektrokauterrel is kezelhetők.

Az AIDS-es és a többi, a betegség agresszívabb formájában szenvedő beteg kezelése nem túl sikeres. Az etoposidot, vinkrisztint, vinblasztint, bleomicint és doxorubicint alkalmazó kemoterápia csak gyenge eredményeket hozott. A daganat korai fázisában adott interferon-alfa lassíthatja a daganat növekedését, a növedékbe adott vinkrisztin injekció annak visszafejlődését eredményezheti. A Kaposi-szarkóma kezelése nem hosszabbítja meg az AIDS-ben szenvedők életét. Az immunrendszer állapotának javulása a Kaposi-szarkóma visszafejlődését eredményezheti.

| Kaposi-szarkóma
2009-02-16 20:54:08
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop