Új módszerrel a melanoma gyógyításáért

A melanomás sejteket elpusztító vírust utánzó peptidet fejlesztettek ki ausztrál kutatók: a biomérnöki eredmény lehetővé teszi olyan krémek kidolgozását, amelyekkel kezelhető a bőrrák halálos formája.

melanoma, vírus, peptid, gyógyszer, vírus | InforMed Hírek10   InforMed | MTI
A melbourne-i RMIT Egyetem kutatóinak sikerült szintetizálniuk egy peptidet, amely egy vírusfehérje aktivitását utánozza, és a laboratóriumi tesztek szerint képes elpusztítani a melanomás sejteket, miközben sértetlenül hagyja a normális, egészséges bőrsejteket - közölte az intézmény.

Az aminosavak rövid láncából álló peptidet úgy tervezték meg, hogy a myxoma vírus által termelt fehérjék aktivitását másolja le, amelyekről korábbi tanulmányok már kiderítették, hogy mérgező hatásúak a melanomás sejtekre.

"Világszerte Ausztráliában a leggyakoribb a melanoma előfordulása, évente 11 ezer új esetet diagnosztizálnak" - emlékeztetett Taghrid Istivan kutatásvezető a közleményben.

Jelenleg a korai stádiumban lévő melanoma egyetlen hatékony kezelési módja a tumor és a körülötte lévő egészséges bőr műtéti úton történő kimetszése. A kutatók reményei szerint eredményük elvezethet olyan krémek kifejlesztéséhez, amelyekkel hatékonyan kezelhetik a korai stádiumú melanomát.
| melanoma, vírus, peptid, gyógyszer
2012-10-09 04:54:57
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop