A melanóma kezelésében hatékony lehet az immunterápia

Az immunterápia sokkal hatékonyabb lehet a legrosszindulatúbb bőrrákfajta, a melanóma előrehaladott formáinak a kezelésében, mint a hagyományos kemoterápia - ismertették a klinikai vizsgálat eredményeit egy zürichi konferencián.

melanoma, immunterápia, bőrrák | InforMed Hírek12   InforMed | MTI

Az új szer az amerikai Bristol-Myers Squib (BMS) gyógyszerészeti cég készítménye, az Opdivo, amely blokkolja a PD-1 fehérjét, ugyanis ez a protein akadályozza meg az immunsejteket abban, hogy felismerjék és megsemmisítsék a rákos sejteket.

A klinikai vizsgálatban 418, korábban nem kezelt, előrehaladott melanómában szenvedő beteg vett részt. Az Opdivo-kezelésben részesülő páciensek 73 százaléka egy év múlva még életben volt, míg a hagyományos kemoterápiás szereket kapó betegek között ez az arány 42 százalék volt.

Az Opdivóval kezelt betegek 40 százalékánál zsugorodott a tumor, a szabványos kemoterápiás készítményekkel kezeltek csoportjában a betegek 14 százalékánál csökkent a daganat terjedelme. Emellett sokkal enyhébb volt a terápia mellékhatásaként fellépő fáradság és hányinger.

"Hihetetlenül jók az eredmények, s a kemoterápia hamarosan kiszorul az előrehaladott melanóma kezeléséből" - hangsúlyozta a kutatásokat irányító Georgina Long, az ausztráliai Melanóma Kutatóintézet docense. Mint rámutatott, ugyanilyen biztató eredmények születtek más cégek által kifejlesztett a PD-1 fehérjét blokkoló készítmények vizsgálata során is.

A BMS az Opdivót más daganatféleségeknél is teszteli. Az előrehaladott tüdőrák esetében a kezelés a páciensek 41 százalékánál eredményezett egy éven túli túlélést, szemben a kemoterápia alkalmazásával elért 11 százalékos túlélési rátával.

| melanóma, immunterápia, bőrrák
2014-11-18 08:20:45
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop