A melanoma kockázatának felbecsülése

Egy brit tanulmány szerzői szerint a test egészén található anyajegyek számára következtetni lehet a jobb karon lévő anyajegyek számából egy tanulmány szerint, mely a British Journal of Dermatology című folyóiratban jelent meg. A melanoma a normálistól eltérő anyajegyekből alakul ki, így kockázata összefügg a páciensen lévő anyajegyek számával.

pigmentsejtes rák, melanoma, anyajegy, kockázat | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A King's College London kutatói háromezer, Nagy-Britanniában élő női ikerpárt kísértek figyelemmel nyolc éven keresztül, adatokat gyűjtöttek a résztvevők bőrtípusáról és a testükön lévő szeplők, valamint anyajegyek számáról.

Miután megismételték a vizsgálatokat egy nagyjából 400 melanomás férfi és nő alkotta csoporton, a szakemberek a bőrrák kockázatának kiszámítására alkalmas gyors és könnyű módszert dolgoztak ki. A háziorvosok így sokkal pontosabban tudják felbecsülni a páciens testén lévő anyajegyek számát.

Azoknál a nőknél, akiknek jobb karján több mint hét anyajeggyel volt találhazó, több mint 50 anyajegy, míg a 11 anyajeggyel rendelkezőknek több mint száz anyajegy volt az egész a testén, ami azt jelenti, hogy utóbbiaknak az átlagosnál ötször magasabb volt a melanoma kockázata.

A Cancer Research UK munkatársa szerint fontos, hogy az ember tisztában legyen a saját bőrtípusával és azonnal orvoshoz forduljon, ha változást észlel egy anyajegyén vagy bárhol a bőrén.

BBC News

| pigmentsejtes rák, melanoma, anyajegy, kockázat
2015-10-19 16:32:56

Web Design & Development Prowebshop