Az UV-A sugárzás rákkeltő lehet

Az UV-A sugárzás jóval a napozás befejezése után is károsítja a bőrt, ezzel elősegíti a bőrrák kialakulását. A Yale egyetem kutatói molekuláris szinten is igazolták az UV-A ártalmas voltát, illetve a szolárium és a melanoma közti összefüggést.

melanoma, UV-A, szolárium, rák | InforMed Hírek13   InforMed | Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar

A napsugárzás nagyobb részben UV-A, 5-10 százaléka az UV-B sugárzás. Eddig ez utóbbit tartották felelősnek a bőrdaganatok kialakulásáért, tudott volt, hogy az UV-B hatására módosul a sejt DNS-e.

A Science-ben megjelent tanulmány újdonsága, hogy bizonyítja: az egyébként a bőrt védő normál barnulásért felelős anyag, a melanin az UV-A hatására úgy alakul át, hogy károsító anyagcseretermékek jönnek létre, melyek rákkeltő folyamatokat indítanak el.

Ezek az UV-A sugárzás megszűnése után is folytatódnak – mondja dr. Wikonkál Norbert, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika professzora. Vagyis míg az UV-B sugárzás káros hatása napozás után az árnyékban leáll, és elindul a szervezet regenerálódása, addig az UV-A-nál a káros hatás még órákig tart, a melanin árnyékban, akár sötétben is tovább gyártja a bőrsejt DNS-ét károsító anyagcsere termékeket.

Eddig nem volt egyértelmű tudományos magyarázat arra, hogy mi az összefüggés a melanoma kialakulása illetve a szoláriumozás egészségkárosító hatása között. Az ok: a szoláriumban magas az UV-A sugárzás és nincs UV-B.

A világos bőrűek vannak a legnagyobb veszélyben, mert náluk nem a szokványos melanin (eumelanin) termelődik, hanem az un. phaeomelanin, amelynek lebomlásakor reaktív oxigén gyökök alakulnak ki, melyek elősegítik a rák kialakulását.

Fontos tehát, hogy a világos bőrűek még jobban figyeljenek napon, még jobban védjék bőrüket (napernyővel, sapkával, pólóval és fényvédő készítményekkel) és mindenképpen kerüljék a szoláriumot.

Az eredmény a gyógyszerkutatásban is okozhat áttörést, lehet kiindulópontja új bőrrák elleni készítmények fejlesztésének.

| melanoma, UV-A, szolárium, rák
2015-07-30 13:17:20

Web Design & Development Prowebshop