Bőrrákok

A bőrrák gyakrabban támadja a középkorúakat vagy annál idősebbeket. Főleg a falusi lakosságnál fordul elő.

bőrrák, melanoma, basalioma, spinalioma | Bőrbetegségek és bőrvédelem   SubRosa Kiadó | Marczell, I.
Bazalioma

A bőr egyik leggyakoribb rákos elváltozása. Elsősorban a arcon vagy nyakon jelentkezik, s csak kezelés híján válik komollyá. Ez a gyöngyházfényű, enyhén viszkető, nyolc-tíz milliméteres nagyságú duzzanat jól kezelhető leggyakrabban sebészi kimetszéssel.Spinalioma

· Két-három hónap alatt mogyoró nagyságúra nő, majd fekélyesedik és vérzékennyé válik. Ritkán képez áttétet, mégis könnyen végzetes lehet! Gyógyítható tablettával és sugárkezeléssel is. A gyors sebészi beavatkozás szintén eredményes.
Festékes bőrdaganat (melanoma)

Pigmenttartalmú sejtekből épül, és gyakran keletkezik negyven-hatvan évesek bőrén. Tünetei lehetnek: egy már meglévő vagy újonnan kifejlődött pont vagy csomó méretének, színének vagy alakjának megváltozása a bőrön; vérzés, viszketés, gyulladása már meglévő vagy új foltban. Különösen gyanúsak az érdes felszínű vagy többszínű májfoltok.

Kialakulása visszavezethető a gyermekkori leégésre is. A fehér bőrt fokozottan veszélyezteti (másfél év alatt tíz milliméteres duzzanat keletkezhet).

Jóval nehezebb a gyógyítása, ha a beteg csak a fekélyesedés után keresi föl az orvost. A daganatos sejtek addigra elszabadulhatnak, áttéteket képezhetnek a bőrön és a belső szervekben. A festékes bőrdaganat nagy százalékban halálos.

Figyeljük a bőrünket. A rákot megelőző, halványvörös, hámló, nem múló folt könnyen felfedezhető. Azonnal forduljunk orvoshoz a vérzékeny, színét, nagyságát változtató anyajeggyel. Ha a napozástól károsodott a bőrünk, jelentkezzünk szűrővizsgálaton a bőrgyógyásznál.

Gyakoriak azok a bőrbetegségek, melyek idővel rákká alakulhatnak át. Ha a megelőző kezelést alkalmazzuk, véglegesen kizárhatjuk az elrákosodás veszélyét és kezdeti állapotban úgyszólván nyom nélkül távolíthatók el. Harmincöt-negyven éven felül a bőrön jelentkező szemölcsöknél, szemölcsszerű burjánzásoknál, kifekélyesedéseknél vagy nem gyógyuló sebeknél gondoljunk erre és forduljunk azonnal szakorvoshoz!

| bőrrák, melanoma, basalioma, spinalioma
2007-11-21 13:15:56
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop