Egyetlen gén mutációja okozza a bőrrák egyik gyakori fajtáját

Egy londoni kutatócsoport génchip-technológiával azonosította a bőrrák génjét. Az eljárás lehetővé teszi, hogy egyszerre több ezer gént vizsgáljanak meg, és részletesebben megismerjék az egyes gének szerepét.

bazalioma, bőrrák, basalioma | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
A génchip-technológiával a gének ismert elrendezésben vihetők fel egy speciális lemezre, majd mikroszkóp alatt még a legkisebb eltérések is azonosíthatók. Így tudták megállapítani, milyen szerepet játszik a bőrrák kialakulásában ez a foltozottnak nevezett gén.

A vizsgálat során azt tapasztalták, hogy a basaliomák mintegy 70 százalékánál mutációk voltak a génen. A bazális sejtes bőrrák (bazalióma) az egyik legelterjedtebb rákfajta, Nagy-Britanniában évente több mint 60 ezer esetet diagnosztizálnak, és bár jól kezelhető, évi 500 halálesetet okoz.

A tudósok óriási fejlődésnek tartják a génchip-technológia alkalmazását. – Összehasonlítottuk a beteg rákos sejtjeit az egészséges sejtjeikkel, és láttuk valamennyi genetikai eseményt, amely az illetőnél a betegséget okozta – mondja David Kelsell professzor, a kutatás vezetője. Ha a kutatóknak sikerül kideríteniük, hogyan okoznak a gén mutációi rákot, az kulcsot adhat kezükbe a gyógyításhoz és a megelőzéshez is.

BBC News
| bazalioma, bőrrák, basalioma
2005-10-03 12:57:46
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop