Melanoma teszt a láthatáron

A melanoma korai stádiumát kimutató vértesztet fejlesztettek ki az ausztráliai Edith Cowan Egyetem munkatársai, melyről az Oncotarget című szakfolyóiratban számoltak be.

melanoma, bőrrák, vérteszt | InforMed Hírek15   InforMed | MTI

Az új teszt segíthet a bőrrák korai felismerésében, még mielőtt áttétetek adna. Ilyenkor 90-99 százalék az ötéves túlélés esélye, de kevesebb mint 50 százalék a késői fázisban.

A kutatók 105 melanomás és 104 egészséges emberrel végzett vizsgálat eredményeit mutatta be. Az eljárás az esetek 79 százalékában kimutatta a melanoma korai stádiumát.

A melanoma diagnózisához jelenleg csak vizuális vizsgálat áll az orvosok rendelkezésére, a veszélyesnek ítélt bőrfelületet kimetszik és szövettani vizsgálatot végeznek. Az új eljárás a szervezet által a rák ellen termelt antitesteket azonosítja.

Megvizsgáltak 1627 különböző típusú antitestet, hogy azonosítsák annak a tíznek a kombinációját, amely a leginkább jelzi a melanoma jelenlétét a már diagnosztizált betegekben az egészségesekhez viszonyítva.

A teszt magas kockázatú betegeknél lesz fontos, akiknek rendszeresen időigényes és bonyolult vizsgálaton kell részt venniük a foltok, anyajegyek miatt.

A teszt más típusú, gyakrabban előforduló bőrrákokat, mint a laphámsejtes és bazális sejtes bőrrák kimutatására nem alkalmas.

A most három évig tartó klinikai fázis következik, a kutatás eredményeit, és a kutatók remélik, hogy utána elérhető lesz az új teszt.

Minden harmadik daganatos betegség bőrrák az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. Ausztrália azok között az országok között van, ahol a legmagasabb a melanomás esetek száma.

| melanoma, bőrrák, vérteszt
2018-07-22 23:49:34
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop