Hirdetés

Mit is jelent az UV-index?

Sokan nem értik világosan, milyen veszélyeket rejt magában a napozás, pedig a felvilágosításnak a bőrrák megelőzése lenne a célja. A túlzott napozás rosszindulatú bőrelváltozást, melanómát okozhat.

napozás, bőrrák, melanoma, UV-index |

InforMed Hírek29   InforMed | Dobos, L.

Kép:  Verywellfamily

Végre itt a tavasz, a hosszú, hideg tél után igyekszünk feltöltődni a Nap sugaraival. Azonban nem árt még egyszer felhívni a figyelmet az ibolyántúli sugárzásra.

Egy brit közvélemény kutatás szerint a megkérdezettek több mint 70 százaléka nem érti az UV-index lényegét, annak ellenére, hogy a televízió időjárás-jelentéseiben rendszeresen szerepel.

A WHO által kifejlesztett UV-index az ultraibolya sugárzás maximális erejét mutatja egy bizonyos napon. Ez a mutató sokkal pontosabban jelzi a leégés veszélyét, mint a hőmérséklet-előrejelzés. A skála 1-20-ig terjed. A világos bőrűek 7-es UV-indexnél már 30 perces napozás után is leéghetnek.

A fehér bőrűeknek délelőtt 11 és délután 3 óra között óvakodniuk kell a leégéstől még az alacsonyabb UV-index esetén is. A sötétebb bőrűek a magasabb értékeknél vigyázzanak. A felmérés szerint a legnagyobb veszélynek kitett világos bőrűek 73 százaléka beismerte, hogy már leégett a napon, és kétharmaduk aggódik is amiatt, hogy ez bőrrákhoz vezethet.


A brit rákkutató intézet a hírességek bőrtípusára hivatkozva kísérletezik a felvilágosítással. Renée Zellweger nagyon világos bőrű, már 2-es UV-indexnél is veszélyben van. David Beckham szintén szőke, de ő inkább lebarnul, ezért 3-as vagy annál magasabb UV-indexnél kell vigyáznia. Az olyan fekete sztárok, mint például Serena Williams, nem égnek le, csak ha 6 fölé emelkedik az UV-index.

Hogyan védekezzünk a bőrrák ellen?

  • tartózkodjunk az árnyékban
  • kerüljük a leégést
  • fedjük be bőrünket
  • használjunk erős napfényvédő krémet
  • azonnal keressük fel az orvost, ha anyajegyünk elváltozik, vagy valami szokatlant észlelünk bőrünkön
  • kisgyermekeket ne engedjünk a napra.

napozás, bőrrák, melanoma, UV-index

2023-06-06 11:50:58

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop