Mit kell tudni a Moderna rák elleni mRNS védőoltásáról?

A hírvivő RNS (mRNS, messenger RNS) technológián alapuló rák elleni vakcina, amelyet kombinálnak a pembrolizumab (Keytruda) néven forgalmazott gyógyszerrel, biztató eredményeket mutatott egy 2b fázisú klinikai vizsgálatban.

| InforMed Hírek29   InforMed | Sarkady, L.

Kép: Biopharma Reporter

A vizsgálat azt találta, hogy a kombinált kezelés 44%-kal csökkentette a rák kiújulását vagy a halálozást melanomás betegeknél, összehasonlítva a pembrolizumab önmagában történő alkalmazásával, állítja a vakcinát gyártó Moderna.

Íme négy dolog, amit tudni kell az mRNS-4157/V940 rák elleni vakcináról, és arról, hogy mit tartogat még a vállalat a közelgő klinikai vizsgálatokhoz.

1. Az mRNS vakcina személyre szabott

A Moderna mRNS oltóanyaga minden beteg számára személyre szabott. A vakcinát úgy tervezték, hogy az immunrendszert olyan módon erősítse, amely lehetővé teszi a páciens szervezete számára, hogy a tumormutációira specifikus, daganatellenes választ váltson ki.

A beteg specifikus mutációinak azonosítása érdekében a kutatók a páciens normál szövetéből származó DNS-t, valamint a daganatból származó DNS-t szekvenálják. Az eredményeket összehasonlítják, hogy azonosítsák a páciens rákjának egyedi mutációit.

A kutatók ezután egyetlen szintetikus mRNS-t fejlesztenek ki, amelyet a daganat specifikus mutációs szerkezete alapján terveztek. A cél az, hogy az mRNS-4157/V940 segítse a páciens immunrendszerét a daganatsejtek azonosításában és megtámadásában.

2. A fejlesztés, terjesztés gyors

Dr. Kyle Holen, a Moderna onkológiai fejlesztéséért felelős laborvezető szerint a vakcina személyre szabásának folyamata több hétig tart.

Önmagában "az RNS-szekvenálás csak 2 órát vesz igénybe, ami elképesztően gyors" - mondta Holen. "Fontos a gyorsaság, mert a rákos betegeknek nincs sok idejük várni."

A betegektől minták gyűjtése, a szekvenálás, a specifikus mutációk azonosítására szolgáló algoritmus futtatása, az RNS gyártása és a vakcina betegekhez való eljuttatása összesen körülbelül 6 hetet igényel.

3. Nemkívánatos események előfordulása magasabb a kísérleti ágban

A kezeléssel összefüggő súlyos események az mRNS-4157/V940 és pembrolizumab kombinációt kapó betegek 14,4%-ánál fordultak elő, szemben a pembrolizumab monoterápiában részesülő betegek 10%-ával. A megfigyelt nemkívánatos események összhangban voltak a vizsgálat 1. fázisában észleltekkel, és a 2b. fázisú vizsgálatban nem számoltak be a kezeléssel összefüggő új, nemkívánatos eseményekről.

 4. A Moderna tervei a melanomán túl

A Moderna még mindig fejleszt a 3. fázisú klinikai vizsgálaton, amelyet a cég valamikor 2023-ban indíthat el – mondta dr. Holen egy sajtótájékoztatón. A Moderna a személyre szabott mRNS-oltóanyag-megközelítést a melanomán túl más daganattípusokra is kiterjeszti, de ezt még nem kezdték el.

Sarkady László dr.

| Melanoma elleni vakcina, Moderna, mRNS technológia
2023-01-26 18:39:25
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop