Vörös hajúak, vigyázat!

A vörös haj, a világos bőr és a szeplők kialakulásáért felelős génvariáns jelenléte fokozza a bőrrák mutációit.

| InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

Ezt mutatták ki a világon elsőként a brit genetikai kutatóintézet, a Wellcome Trust Sanger Institute és a Leeds-i Egyetem munkatársai. Eredményeiket a Nature Communications című folyóiratban közölték.  

A génvariáns jelenléte olyan, mintha az ember plusz 21 évig lenne kitéve a napsugárzás hatásainak. Az MC1R génvariáns egyetlen példánya is növeli a bőrrák legsúlyosabb típusa, sa melanoma esetek megszaporodását. Nagyon sok nem vörös hajú ember is hordozza ezeket a variánsokat, ezért mindenkinek érdemes vigyáznia a napsugárzással.

A világ népességének 1-2 százaléka vörös hajú, Nagy-Britanniában ez az arány nagyjából 6 százalék. A vörös hajúak az MC1R génvariáns két kópiáját hordozzák, ennek következménye a vörös haj, a világos bőrszín, a szeplők és gyakran a fokozott napfényérzékenység.

A kutatók több mint 400 rákbeteg daganatának DNS-ét elemezték és az MC1R génvariánst hordozó személyeknél átlagosan 42 százalékkal több olyan daganat mutációt találtak, amely a napsugárzással van összefüggésben.

A génvariáns nem csupán a napsugárzás által okozott spontán mutációk, hanem a daganat más elváltozásainak számát is növeli.

| bőrrák, vörös haj, világos bőr, szeplő, génmutáció
2021-07-07 11:11:42
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop