ÚJ

Mutációk teszik a melanoma sejteket halhatatlanokká

Az örökletes állomány „sötét“ részeiben levő szabályozó gének két mutációja a malignus melanomákban fokozza egy olyan enzim képződését, amely a ráksejteket halhatatlanokká teszi. Amerikai kutatók által tett és a Science-ben megjelent felfedezés rávilágít a tumorok nagyfokú malignitására. Egy német csoport ezeket a mutációkat familiáris melanomákban is kimutatta.


A betegek 38 százalékánál szorítja vissza a daganatot egy új melanómagyógyszer

A betegek 38 százalékánál szorítja vissza a daganatot egy új gyógyszer, amely áttörést jelenthet a bőrrák legagresszívebb formája, a melanóma gyógyításában. A lambrolizumab nevű hatóanyag első teszteredményeit a New England Journal of Medicine közölte.


A bőrrák és más rákfajták kialakulásának kapcsolata

A nem melanómás bőrrákkal küzdő embereknél nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a rák valamely más fajtája is az életük során - derült ki egy új tanulmányból.


A melanóma növekedését "ösztönző" génmutációkat fedeztek fel

Két olyan génmutációt sikerült felfedezniük amerikai kutatóknak, amelyek a rosszindulatú bőrdaganat, a melanómaesetek 71 százalékában megtalálható.


Optikai technikával azonosítható a bőrrák

A bőr alatti apró vérerek hálózatát feltérképező optikai technikával biztonságosan azonosítható a bőrrák, így szükségtelenné válhat a biopszia - állapították meg osztrák kutatók kis méretű tanulmányukban.


Új módszerrel a melanoma gyógyításáért

A melanomás sejteket elpusztító vírust utánzó peptidet fejlesztettek ki ausztrál kutatók: a biomérnöki eredmény lehetővé teszi olyan krémek kidolgozását, amelyekkel kezelhető a bőrrák halálos formája.


A szoláriumozás okozza minden huszadik rosszindulatú melanomát

A szoláriumozás okozza minden huszadik esetben a bőrrák legsúlyosabb típusát, a melanomát - közölték amerikai kutatók a British Medical Journal (BMJ) című brit orvosi folyóiratban megjelent tanulmányukban.


A melanoma kialakulásához köthető génváltozatot azonosítottak

A melanoma kifejlődésével kapcsolatba hozható újabb génmutációt azonosítottak amerikai kutatók a halálos betegség hátterét vizsgáló eddigi legnagyobb, DNS-meghatározáson alapuló vizsgálatban, amelynek eredményét a Nature Genetics című szakfolyóiratban tettek közzé.


Ígéretes új kezelések a bőrrák ellen

Az előrehaladott melanoma két új ígéretes kísérleti terápiáját mutatták be hétfőn egy Chicagóban megrendezett nagyszabású rákkonferencián.


Koffein és fizikai terhelés együtt csökkenti a bőrrák kockázatát

A nap ultraibolya sugárzása által okozott rosszindulatú, daganatos elváltozások miatt sokan már nem is mernek napozni, vagy csak különféle óvintézkedések mellett. Amerikai kutatók állatkísérletei azt jelzik, hogy a rendszeres mozgással párosuló koffein fogyasztásával a bőrrák kockázata jelentősen csökkenthető.


| | 3 | | |

Web Design & Development Prowebshop