ÚJ

A napsugárzás és a melanoma kialakulása

Amerikai kutatók arra a kérdésre keresték a választ, hogy hogyan vezethet a gyermekkori napozás évtizedekkel később kialakuló, halálos rákhoz?
A melanoma a bőrrák leghalálosabb formája, ellenőrizhetetlen módon indul és szóródik a test egyéb részeire is, viszont ha idejében felfedezik, hatásosan kezelhető.


A bőr rákelőző elváltozásai

Rosszindulatú daganat kialakulását gyakran megelőzi a bőr vagy az átmeneti és látható nyálkahártya egy többé-kevésbé jól meghatározott klinikai állapota, amelyet rákelőző állapotnak nevezünk.


Bőrrákok

A bőrrák gyakrabban támadja a középkorúakat vagy annál idősebbeket. Főleg a falusi lakosságnál fordul elő.


Elszarusodó laphámrák (spinalioma)

A spinalioma a hám középső rétegéből kiinduló bőrrák. A spinalioma a legtöbbször a napfénynek kitett területeken jelenik meg, de a bőrön, vagy a nyelv és a száj nyálkahártyáján bárhol előfordulhat. Az épnek tűnő bőrről éppúgy kiindulhat, mint az akár sok évvel korábban fénykárosodott bőrterületről (actinicus keratosis).


Paget-kór

A Paget-kór a bőrrák ritka formája - amely gyulladt, vörös foltnak, ekcémának látszik -, a bőr mirigyeiből ered.


Melanoma

A melanoma a bőr festéktermelő sejtjeiből (melanociták) kiinduló rák. A melanoma az ép, többnyire a napfénynek kitett bőrön jelentkező új, kis festékes növedékként kezdődhet, de az esetek csaknem felében már fennálló festékes anyajegyekből indul ki. A többi bőrráktól eltérően a melanoma gyorsan áttéteket ad a test távoli részeibe, ahol tovább növekszik és roncsolja a szöveteket.


Kaposi-szarkóma

A Kaposi-szarkóma az erekből kiinduló bőrdaganat. A Kaposi-szarkómának két fajtája van. Az egyik az idősebb európai, zsidó vagy olasz származásúak betegsége, akiknél a daganat csak nagyon lassan növekszik a bőrben, és ritkán ad áttéteket. A másik fajta az egyenlítői Afrikában élő gyermekeken és fiatal felnőtteken, illetve AIDS-es betegeken fordul elő. Ez a forma sokkal gyorsabban nő, és gyakran érinti a belső szervek ereit.


A simabőrűek veszélyben?

A basálissejt-daganat az arc bőrrákjainak leggyakoribb formája. Egy ilyen elváltozásokat gyakran operáló orvoscsoportnak tünt fel, hogy a bőrrákos betegek arcbőre kevésbé ráncos, mint a koruknak megfelelő egészségeseké.


Az interferon megállíthatja a korai melanoma előrehaladását

Az interferon nevű, immunrendszeri fehérjével való kezelés elképzelhető, hogy hatékony az egyik fajta bőrrákkal szemben, megakadályozhatja a betegség halálos kimenetelét, tudható meg egy új francia tanulmányból.


| | | | | 6

Web Design & Development Prowebshop