Legutóbbi cikkek

Sebgyógyulás

A bőr legkülső rétege a hám, mely átlag 0,2 mm vastag, kb. 28 naponta teljesen megújul. Ereket nem tartalmaz, ellenben festéktermelő és immunsejteket (a védekezőrendszer részei) igen.


Száraz bőr, menopauza

A menopauza idején sok nő tapasztalta már a hőhullámokat, éjszakai verítékezést, és gyakori a száraz bőr is.


Bőrkeményedések és tyúkszemek

A bőrkeményedés körülírt bőrterület szarurétegének az ismétlődő dörzsölés hatására történő, védő jellegű megvastagodása.


A terhességi csíkok

Vegyünk bármilyen esztétikai problémát, magasodó homlokot vagy foltokat a bőrön, és valaki azonnal előáll azzal, hogy megtalálta rá a csodaszert. Nincs ez másképp a terhességi csíkokkal, a striákkal sem.


A bőr szaruképzési rendellenességei

A hámréteg vastagságát a sejtek folyamatos oszlásának és a szarulemezkék hámlással történő leválásának egyensúlya biztosítja. Ha ez az egyensúly felborul, azaz vagy fokozódik a sejtek szaporodása, vagy csökken a hámlás, a szaruréteg megvastagodik.


Száraz a bőre?

Ha viszket, száraz és húzódik a bőrünk, vizsgáljuk meg, nem tudnánk-e változtatni valamit mindennapi szokásainkon, mielőtt felkeresnénk a bőrgyógyászt.


A bőr zseniális trükkje

Bőrünk védi a szervezetet hidegtől-melegtől, fertőzéstől, szabályozza a hőleadást, sőt, érzelmeket fejez ki – hogy csak néhányat említsünk a fontos feladatok közül. Ha kiszárad, akkor egyik feladatát sem tudja kifogástalanul ellátni.


Keratoacanthoma

A keratoacanthomák (keratoakantómák) félgömbszerű, tömött, rendszerint bőrszínű növedékek, amelyek közepén szokatlan, puha anyagot tartalmazó kráter van.


Keratózis pilárisz (keratosis pilaris)

A keratózis pilárisz gyakori rendellenesség, amelyben az elhalt sejtek szarudugót alkotva töltik ki a szőrtüszők nyílását. A dugók apró, hegyes pattanásokat okoznak, leggyakrabban a felkarokon, combokon és a farpofákon. Főleg gyermekeknél az arcon is lehetnek elváltozások. A keratózis piláriszban szenvedők tünetei télen a legfeltűnőbbek, a pattanások nyárra általában maguktól eltűnnek.


Száraz bőr

A száraz bőr gyakori, különösen a középkorúnál idősebb betegeken. Általában a hideg idő és a gyakori fürdés áll a háttérben. A fürdés lemossa a bőrfelszíni zsírokat, lehetővé téve a bőr kiszáradását. A száraz bőr irritálódhat és gyakran viszket, olykor korpádzóan vagy pikkelyesen hámlik. A hámlás a lábszárakon a leggyakoribb.


1 |

Web Design & Development Prowebshop