Száraz bőr

A száraz bőr gyakori, különösen a középkorúnál idősebb betegeken. Általában a hideg idő és a gyakori fürdés áll a háttérben. A fürdés lemossa a bőrfelszíni zsírokat, lehetővé téve a bőr kiszáradását. A száraz bőr irritálódhat és gyakran viszket, olykor korpádzóan vagy pikkelyesen hámlik. A hámlás a lábszárakon a leggyakoribb.

száraz bőr, ichthyosis, epidermolitikus hiperkeratózis | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A bőr rendkívüli szárazságát (ichthyosis - halbőrűség) néha öröklődő, fokozott hámlással járó betegség (pl. ichthyosis vulgaris, epidermolitikus hiperkeratózis) okozza. Az ichthyosis vulgarisban szenvedő beteg bőrén csak finom hámlás látható, hólyagok nélkül, míg az epidermolitikus hiperkeratózisban szenvedőét vastag, szemölcsszerű pikkelyek és fájdalmas, bűzös szagú hólyagok borítják. Ichthyosist szerzett betegségek is okozhatnak: pl. lepra, csökkent pajzsmirigyműködés, limfóma, AIDS és szarkoidózis.

Kezelés

A csupán száraz bőr kezelésének kulcsa a bőr nedvességének megtartása. A bőr védő zsírrétegének megőrzését segíti, ha ritkábban fürdünk. A kenőcsök és krémek, mint pl. a közönséges vazelin, ásványi olajok és az illatanyagmentes testápolók segítik a bőr nedvességének megőrzését. A durva szappanok, mosószerek és egyes testápolók illatanyagai irritálják és még jobban kiszáríthatják a bőrt. A száraz bőr vakarása és dörzsölése fertőzéshez és hegesedéshez vezethet.

Ha a hámlás a panasz, a szalicilsavat tartalmazó oldatok és krémek segítik a pikkelyek eltávolítását. Felnőtt betegeknek az orvos azt javasolhatja, hogy műanyag, vagy celofán fóliával fedjék be az ilyen módon kezelt bőrterületet. Gyermekeknél azonban ilyen fedőkötést nem szabad alkalmazni!

Az ichthyosis egyes formáiban az A-vitaminsavat (tretinoint) tartalmazó krémek hatásosak. Az A-vitamin származékai segítenek a pikkelyeket lehámlasztani. Az ichthyosis bizonyos formáinak kezelésére az etretinát nevű A-vitamin-származékot használják. Az epidermolitikus hiperkeratózisban antibiotikumot és fertőtlenítő hatású (pl. klorhexidint tartalmazó) szappant lehet alkalmazni.

| száraz bőr, ichthyosis, epidermolitikus hiperkeratózis
2009-02-26 10:22:26
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop