A bőr szaruképzési rendellenességei

A hámréteg vastagságát a sejtek folyamatos oszlásának és a szarulemezkék hámlással történő leválásának egyensúlya biztosítja. Ha ez az egyensúly felborul, azaz vagy fokozódik a sejtek szaporodása, vagy csökken a hámlás, a szaruréteg megvastagodik.

szaruképzés, bőr, hámréteg, bÅ‘r | InforMed Hírek14   InforMed | Kiss, Zs.

Ez a kóros folyamat ritkán érintheti az egész testfelszínt, de lokalizálódhat egy-két jobban igénybe vett bőrfelületre is.

Az élet első 1-2 évében jelentkező és az egész élet folyamán fennálló, öröklődő állapot a halbőrűség. Ilyenkor a bőr kifejezetten száraz (csökkent a verejték- és faggyútermelés is), megvastagodott, piszkosszürke színű és pikkelyesen hámlik, innen a neve. Több fajtája is létezik, egy részében a végtagok feszítő felszínén észlelhető, esetleg a tenyéren, talpon, más részében súlyosabb a folyamat és a hajlatokat is érinti.

Létezik szerzett halbőrűség is, általában rosszindulatú daganattal, esetleg anyagcsere-betegséggel a háttérben.

Az ilyen bőr ápolására nagyon oda kell figyelni. A szárazság miatt zsíroldó szerekkel, szappanokkal való tisztálkodás tilos, és nem ajánlott olyan foglalkozás választása, melyben lúggal, benzinnel, detergenssel kerülne kapcsolatba a beteg bőre.

Az elszarusodási zavarok másik csoportjában a fő jellemző a szőrtüszők kivezető nyílásában ülő szarucsap. Enyhébb esetben a karok és comb bőre a feszítő felszíneken érezhetően egyenetlen, "tüskés". Gyermekeken a serdülőkor előtt gyakori élettani jelenség.

Súlyosabb állapot, amikor a könyök, a comb és a fartájék bőrén mitesszerszerű szarucsapok alakulnak ki, ezt nevezik krokodilbőrnek. Ez utóbbi ritka betegség, B-vitamin- és telítetlen zsírsavhiánnyal hozzák összefüggésbe.

A tenyéren és a talpon jelentkező, a szaruréteg megvastagodásával járó kórképek, a keratodermák egy része örökletes, más formái szervezettek vagy másodlagosak. Közös vonásuk a fokozott szarusodás mechanikus ingere, berepedések a hajlatokban és erőteljes izzadási hajlam.

Az öröklött formákban kiterjedhet az egész tenyér-talp bőrre, ritkán megjelenhet a könyökökön, térdeken, de előfordul, hogy 4-10 milliméter átmérőjű szarucsapok nyomulnak mélyen a kötőszövetbe.

A szerzett esetek általában valamilyen bőrbetegségekhez (például: pikkelysömör, ekcéma stb.), fertőzéshez (például: felületes gombásodás stb.), esetleg belső szervi daganatos betegséghez (például: nyelőcsőrák) csatlakoznak.

Különleges formája a változókorhoz kapcsolódóan, a 35-60 éves nőkön a nyomásnak kitett bőrterületeken kezdődő, majd az egész tenyéri-talpi bőrfelszínt elborító szarusodás. A folyamat spontán javulhat és télen általában rosszabbodik.

Hátterében állhat mozgásszervi probléma, vérkeringési zavar, szerepet játszhat a kialakulásában a hormonrendszer ciklusos működésének felborulása, de legtöbbször ismeretlen eredetű.

Másodlagos szarusodási rendellenességek a bőrkeményedés és a tyúkszem, melyek általában a tartós mechanikai hatásnak (nyomás, dörzsölés) kitett bőrterületeken alakulnak ki. A bőr így "védekezik" az őt érintő állandó "macera" ellen. Harántboltozat-süllyedés, kényelmetlen lábbeli viselése hajlamosíthat rájuk.

A 4., 5. lábujj között előforduló, makacs tyúkszem alatt a csontok röntgenével rendszerint sarkantyúképződés mutatható ki. A tyúkszem nem keverendő össze a talpon, sarkon, fertőzés következtében kialakuló vírusos szemölcsökkel, melyek ugyancsak kellemetlenséget, fájdalmat okoznak, ha kellően nagyra nőnek.

A megoldás: bőrpuhítás, tyúkszemtapasz, áztatás, horzsakővel koptatás, esetleg ollóval nyírás. (Éles borotvát ne használjunk, mert komoly sebeket és vérzést okozhatunk magunknak!) Viseljünk, ha szükséges, talpbetétet és váljunk meg szűk cipőinktől.

Kezdődő elváltozások és gyógyszertárakban kapható szerekkel házilag, esetleg pedikűrös segítségével megoldhatók. Ha gyulladás, gennyesedés lép fel, akkor forduljunk bőrgyógyász, illetve sebész szakorvoshoz.

| szaruképzés, bőr, hámréteg
2017-10-04 09:09:32
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop