Hirdetés

Bőrkeményedések és tyúkszemek

A bőrkeményedés körülírt bőrterület szarurétegének az ismétlődő dörzsölés hatására történő, védő jellegű megvastagodása.

bőrkeményedés, tyúkszem |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Kép: Stockfotos

A bőrkeményedések bárhol kialakulhatnak, de rendszerint a kéz, a láb, a könyök, vagy más testtáj ismétlődő nyomásnak kitett csontos kiemelkedése felett (pl. a hegedűsök állkapcsán) jönnek létre. A tyúkszem a lábon kialakuló, borsó nagyságú szarumegvastagodás.  

A kemény tyúkszemek a lábujjak ízületei felett jelennek meg, a lábujjközti tyúkszemek rendszerint puhák. A bőrkeményedések többségétől eltérően a tyúkszemek fájdalmasak, mert a megvastagodott szaruréteg az alatta fekvő csontot nyomja.

Kórisme

A bőrkeményedéseket és tyúkszemeket általában könnyű felismerni. A tyúkszemeket néha talpi szemölccsel tévesztik össze, amelyek felett szintén vastag a szaruréteg. A szemölcsök azonban akkor a legfájdalmasabbak, ha oldalról nyomják össze, míg a tyúkszemek fájdalmasabbak, ha lefelé vagy befelé, a csontnak nyomják őket.

Kezelés

A tyúkszemeket és bőrkeményedéseket könnyebb megelőzni, mint kezelni. A bőrkeményedések keletkezését az irritáció megszüntetésével, vagy ha ez nem lehetséges, kesztyű, védőpárna, vagy egyéb védőeszköz viselésével kerülhetjük el. A legtöbb gyógyszertárban kaphatók e célra megfelelő alakú párnácskák és gyűrűk. Mivel legtöbbször a nem megfelelően illeszkedő cipők okozzák a tyúkszemeket, helyes cipőviselettel meggyógyíthatók.

A tyúkszemektől gyorsabban megszabadulhatunk szaruoldó készítmények alkalmazásával. Ezek a szaruoldó gyógyszerek általában szalicilsavat tartalmaznak, az alkalmazás után beszáradó paszta, vagy gyógyszert tartalmazó tapasz formájában használhatók a kezelendő bőrterületen. Ha azonban nem megfelelő gondossággal használják a szaruoldó szereket, ezek a környező ép szöveteket is károsíthatják.

A tyúkszemek és bőrkeményedések a fürdéskor használt horzsakővel is elvékonyíthatók, az orvos vagy nővér szikével is eltávolíthatja a vastag szaruréteget.

Cukorbeteg, vagy rossz keringésű emberek tyúkszemei és bőrkeményedései csak lassan gyógyulnak, különösen a lábon lévők. Az orvosok azt ajánlják, hogy a cukorbetegek különös gonddal óvják a lábukat.

bőrkeményedés, tyúkszem

2022-10-06 09:49:08

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop