Túl érzékeny a bőre? - Ötletek tetőtől talpig

Ön a hibás! - mondják a bőrgyógyászok. Ha a bőre ég, viszket vagy túl száraz, majdnem mindig a rosszul megválasztott kozmetikum a bűnös! Mivel a nők 70-90 százaléka érzékeny bőrű, érdekesek lehetnek a legújabb ápolási tippek!

allergia, túlérzékenység, bőrápolás | Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(2):65-66   Celsus Kft. | Dénes, V.
Aki az esti lefekvés előtt nem távolítja el gondosan a sminkjét, ne lepődjön meg, ha felébredve, a szeme duzzadt, az alsó szemhéja pedig vörös és kicsit fáj is. Allergiás lenne valami kozmetikumra? Lehet, bár nem valószínű - nagyon kevesen allergiásak sminkszerekre. Inkább túl érzékeny a bőre.

Éjszaka: „Rés a pajzson”

Éjszaka, amikor alvás közben megemelkedik a testhőmérséklet és többet izzadunk, „elolvad” az alapozó, szétfolyik a szempillafesték, és a ragacsos massza a levegőben keringő porszemeket magába szippantva befészkelődik a legkisebb ráncokba.

Normális esetben bőrünk megfelelően védekezik a szennyeződések ellen. A bőrszövetben található zsiradék és folyadék együtt védőréteget képez, amolyan lélegezni képes high-tech pajzsot, amiről az idegen anyagok lepattannak. Éjszaka azonban a bőr különösen érzékeny, mert ekkor a regenerálódásra és nem a védekezésre áll át. Ráadásul az arcunkon sokkal vékonyabb a bőr, mint más testtájékon, és sokkal több a faggyúmirigy is. Itt pedig a káros anyagok be tudnak csusszanni.

Persze, ha ez megtörténik, a védekezőrendszer a vérkeringéssel rögtön kisöpri a betolakodókat. Ám az, hogy bőrünk apró „rendőrei” milyen gyorsan képesek reagálni, nagyban függ bőrünk általános állapotától. Ha nem elég fürgék ezek a sejtek, bőrünk enyhe pírral, esetleg gyulladással, a legsúlyosabb esetben pedig allergiával válaszol, s hogy melyikről van szó, arra százszázalékos választ csak allergológusnál végzett teszt ad.

Az érzékeny bőr könnyebben reagál allergiával és fordítva: az allergiára hajlamos bőr nagyon érzékeny. Hajszálnyi az átmenet a két állapot között.

Idegek játéka

Vannak olyan bőrreakciók, amelyek mérhetőek - például a vörösödés -, mások szubjektív megítélés alá esnek, ilyen az égető vagy viszkető érzés. A legújabb kutatások ugyanakkor kimutatták, hogy vannak hölgyek, akiknek érzékenyebb az idegrendszere, és náluk az idegvégződések nem az alsó bőrrétegnél érnek véget, hanem benyúlnak a bőr kötőszövetei közé is, vagy elérnek akár a bőrfelszínig. Egyértelmű, hogy esetükben az elsődleges jelzőrendszer különösen jól kiépített. Sajnálatos következmény pedig, hogy sokféle hatóanyagot nem képesek elfogadni, mivel bőrük azonnal a veszélyes anyagok közé sorolja azokat.

Aktuális statisztika

A Chanel CE.R.I.E.S nevű kutatóintézetének felmérése alapján a megkérdezett francia nők 90%-a vallotta, hogy bőre érzékeny. 57%-uk számolt be bőrpírról, 37% gyakori feszülésről, 35% kiszáradt kötőszövetről, 26% foltokról és szennyeződésekről. 12%-uk érzett már szúró vagy égető érzést, 4%-uknak pedig néha viszket a bőre.

Alapos vizsgálat

Aki szeretné megtalálni a „bűnöst”, tegyen félre három napra mindenféle krémet, sminket! Ezután egy(!) termékkel újra kezdje el kezelni magát - mondjuk, a krémmel! Két nap múlva csatlakozhat hozzá - mondjuk -a tisztítószer… és így tovább. Ha megtalálta azt a terméket, amelyik kiváltotta az irritációt, nézze meg a gyártót!

Hívja fel az információs vonalat vagy a vevőszolgálatot, és kérdezze meg a szakorvost - általában minden kozmetikai cég tart bőrgyógyászt vagy más szakembert - az egyes hatóanyagokról! Amikor kilistázta magának az összetevőket, elmehet allergiatesztre. Mindenképpen allergológust keressen fel, ugyanis olyan orvosok is végeznek allergiatesztet, akik erre nincsenek kellőképpen kiképezve!… Korrekt vizsgálat esetén egy egész listát kaphat az összes allergénjéről.
Veszélyes „szárazföld”

Az érzékeny bőrt különösen fontos védeni, és nem csak éjszaka.

Nem egyszerű azonban megtalálni a megfelelő krémet: úgy kell passzolnia kültakarónkhoz, mint kulcsnak a zárhoz.

Egyet sem ismerünk, ami mindenkinek jó lenne, úgyhogy még a barátnőnk legtutibb tippje sem biztos, hogy hasznos.

Sajnos a bőrgyógyászok nem ismerik túl jól a kozmetikumokat.

Ezért vagy válasszunk olyan bőrgyógyászt, akinek kozmetológusvégzettsége is van, vagy olyan doktornőt, aki sminkeli magát!

Használat előtt teszteljük a kozmetikumokat! Krémezzük be magunkat, majd várjunk! Az a krém megfelelő, amelyik még három óra elteltével sem okoz semmilyen problémát.

Ha túl „könnyű” a krém, akkor természetesen újra és újra kell krémezni; ettől viszont biztos, hogy kivörösödik a bőrünk.

Ugyanilyen rossz a túl zsíros krém is, mivel eltömíti a pórusokat. A legtöbb cég különböző zsírtartalommal kínálja termékét, tehát érdemes jól megnézni a polcokat a drogériában.

Tipp: szerezzen be egy gyengéd bőrtisztító szert, akkor is, ha bőre túl sok faggyút termel! Ehhez kérje kozmetikusa tanácsát!

Semleges illatok

A „mimózáknak” sajnos tabu a parfüm, mert ugyanolyan negatív reakciókat válthat ki, mint az allergiások esetén a parlagfű… Akkor már inkább egy semleges krém?

Nem! Ez sem jó megoldás, ugyanis a semleges illat nem garantálja, hogy nincs benne parfümanyag! Sőt biztos, hogy van benne valami, ami a nemkívánatos szagokat hivatott elfedni. A feliratok között tehát a parfümmentes vagy illatanyagmentes kifejezést kell keresni! Ugyanez áll a konzerválószerekre is. A mi tippünk: olyan krémet keressen, ami csak néhány összetevőből áll!

Ezernyi veszély

A rosszul megválasztott kozmetikumok mellett még ezernyi tényező teszi bőrünket érzékennyé: a kevés alvás, a hormonok, a száraz klíma… Tegyünk hát szobánkba nagy levelű növényeket, párologtatót, hogy nedvesebb legyen a levegő!

Ingerlő krémek?

Jó sok pepecselés és biotechnológiai kutatás kellett ahhoz, hogy szójából és kukoricából előállítsák a fucogel nevű kivonatot, ami még az ingerlékeny bőrt is képes megnyugtatni. Hasonlóan jótékony hatású a termálvíz, a tea, a citromfű és az ázsiai shiso-gomba kivonata: ezek valamennyien képesek megnyugtatni a stresszes bőrt.

Rizikós nyirkosság

A kézen jól megfigyelhető, hogy a gyakori kézmosás következtében a víz és a szappan lemarja a védőréteget. A gyűrűk alatt sokáig nyirkos marad a bőr, ezért felpuhul, sérülékennyé válik. Tanulság tehát:
  • kézmosás előtt mindig vegyük le az ékszereket, a szappanmaradékokat pedig alaposan távolítsuk el!
  • jobb, ha szappan helyett speciális kézmosó olajat használunk!
  • mindig krémezzük be a kezünket rögtön kézmosás után, az ujjközöknél is!
Érdekesség! Egy fluoreszkáló krémmel végzett kísérlet bizonyította, hogy ezt a részt előszeretettel hagyjuk ki, és ez az a terület, ahol leggyakrabban alakul ki az ekcéma.

Hónaljban…

Nem tudja elviselni a dezodorokat? Ennek is az az oka, hogy a hónalj nedvesebb, és más pH-jú, mint a többi bőrfelület.

Tipp: ne használjon alkoholtartalmú, illatos deót, inkább deókristályokat, ezek is csökkentik az izzadságtermelést! Hatásosak lehetnek még a pH-értéket csökkentő deók -ezekből hatásuknál fogva kevesebb is elég.

Dénes Vanda
| allergia, túlérzékenység, bőrápolás
2007-02-09 17:25:47
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop