Mi okozza az aknét?

Az akne (pattanás) megjelenése a legtöbb esetben nem egyetlen okra vezethető vissza. Akkor keletkezik, amikor serdülőkorban a mellékvese által termelt férfihormonok hatására fokozódik a faggyúmirigyek aktivitása.

akne, pattanás, bőrápolás | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
A faggyú természetes módon védi a bőrt, de amikor a bőrfelszínhez közeli sejtek elzárják a faggyúmirigyek nyílását, a faggyú összegyűlik, és az egyébként ártalmatlan baktériumok felszaporodnak, ami a környező szövetek gyulladását okozza.

Az alábbi tényezők NEM okoznak aknét (legalábbis nem önálló faktorként):

Öröklött hajlam
A nagyon súlyos esetek kivételével a legtöbb ember nem a szüleitől örökli a pattanásait, hanem szinte mindenkit érint élete egy bizonyos szakaszában ez a probléma.

Ételek
A szülők a világ minden táján elmondják a kamasz gyerekeiknek, hogy ne egyenek pizzát, csokoládét, zsírban sült ételeket és hamburgereket. Bár ezek egyike sem túl egészséges, a pattanások kialakulásában vagy súlyosbodásában nincs szerepük.

Piszok
Egyeseknek zsírosabb a bőrük, mint másoknak, de a mitesszerek fekete színét sem a piszok okozza, hanem az oxidálódott faggyú. A veríték sem tömíti el a pórusokat, tehát csupán emiatt nem szükséges azonnal fürödni edzés után. A túlzásba vitt tisztálkodás kiszárítja, irritálja a bőrt.

Hormonok
Vannak nők, akiknél ciklikusan jelentkeznek a pattanások, de ez nem általános. Egyes fogamzásgátló tabletták enyhíthetik a panaszokat, kivéve akkor, ha egy nőnek rendellenes ciklusai vannak vagy túlzottan szőrösödik. Nem valószínű, hogy a hormonok az akne kialakulásában szerepet játszanának.

Kozmetikumok
A legtöbb kozmetikum és bőrápoló nem tömíti el a pórusokat, bár a vizes alapú vagy zsírmentes kozmetikumok általában jobbak.

Egyeseknél az akne kialakulásában szerepet játszhatnak az alábbiak:

Nyomás, dörzsölés
Van, akinél a bukósisak, az állszíj, a gallér vagy hasonló súlyosbíthatja az aknét.

Gyógyszerek
Bizonyos gyógyszerek okozhatnak aknét, például a jód- vagy brómtartalmú szerek, szteroidok, a legtöbb esetben azonban nincs kapcsolat a gyógyszerek és az akne között.

Foglalkozási ártalom
Vannak szakmák, amelyeknél bizonyos ipari termékek, például a kenőolajok hozzájárulnak az akne kialakulásához.>

WebMD

| akne, pattanás, bőrápolás
2012-07-26 09:21:15
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop