Akne vulgaris

A seborrhoeás bőr gyakori és súlyos szövődménye a szőrtüszők idült gyulladása.

akne, comedo, folliculitis, szőrtüszőgyulladás | Bőrbetegségek és bőrvédelem   SubRosa Kiadó | Marczell, I.
Az évekig elhúzódó, súlyos kozmetikai torzulással járó esetek komoly kezelési gondot jelentenek. Az akne vulgaris legkorábbi tünete a faggyúmirigyeket legnagyobb számban tartalmazó seborrhoeás bőrterületeken a comedók (mitesszerek) megjelenése.

A comedo a szőrtüsző nyílását kitöltő szarumasszát, faggyút, szennyeződést tartalmazó dugasz, amely fekete és fehér színű lehet. Az akne vulgaris enyhe lefolyású alakjaiban legtöbbször csak comedoképződéssel találkozunk.

A középsúlyos esetekben ezek helyén gennyes beolvadás keletkezhet. Ezek mellett lencsényi csomós beszűrődések alakulhatnak ki, amelyekben lezajló gyulladás után heg is visszamaradhat. Az egészen súlyos klinikai esetekben sokszor többszörös beolvadás, majd kifejlődő mély gyulladás jöhet létre, amelyek mellett sokszor borsónyi, babnyi faggyúciszták is előfordulhatnak.

Enyhébb lefolyású akne vulgaris kezelésében döntő a helyi kezelés, amely lehet szalicilsavas alkohol-ecsetelés, más comedooldókkal kiegészítve. Alkalmazható benzoil-peroxid 2,5 vagy 5%-os gél formájában, vagy tretinoin-oldat vagy -krém. Hasznos az LJV (kvarc-) kezelés.

A kezelés sokszor hónapokat is igénybe vehet. A súlyosabb esetekben belső antibiotikus kezelés is szükségessé válhat.

A bőrbetegség kezelése a szakorvostól és a betegtől egyaránt nagy türelmet kíván. Megfelelő együttműködés hiányában a kezelés legtöbbször eredménytelen marad.

| akne, comedo, folliculitis, szőrtüszőgyulladás
2007-11-21 13:13:46
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop