Hirdetés

A pattanásos bőr kezelése

Sok olyan embertársunk van, aki a pubertáskor múltával is kénytelen a pattanásaival viaskodni. Jó hír számukra, hogy a tradicionális kínai orvoslás és a natúrmedicina a tisztátlan bőrt eredményező bajokat is képes szelíd gyógymódokkal kezelni!

acne, pattanás |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Nagy, A.

Ha a bőr tisztátlansága és a pattanások nem múlnak el a pubertással, a nyugati orvoslás általában csak gyógyszeres kezelést tud kínálni. Ezzel ellentétben a kínai orvosok és a natúrmedicina képviselői óvatosabbak. Szerintük a gyulladt, piros duzzanatok képében jelentkező bőrelváltozás kialakulásában számottevő szerepe van a tüdő és a vastagbél működésének.

TÉRKÉP A TESTÜNKÖN

Az, hogy az aknék hol jelennek meg testünkön, sokat elárul arról, hogy a csi - azaz az életener gia - áramlása hol akadt el. Egy kínai orvoslásban járatos gyógyítónak pattanásainkkal együtt tehát olyanok vagyunk, mint egy térkép.

Arcunk két oldalán és a nyakunkon megjelenő pattanások azt valószínűsítik, hogy a máj és az epehólyagmeridiánunk működése kiegyensúlyozatlan. A zavar ezeken a területeken gyakran emocionális - érzelmi - problémákból ered, vagy hormonális eredetű, ezért fordul elő például a terhesség második szakaszában.

A homlokunkon és az arcunk első részén megjelenő pattanások a zsíros ételek és fehérjékben gazdag táplálkozás okozta gyomortúlterheltségre utalnak.

A nyakon lévő vaskos pattanások a túlsúlyba jutott jangra emlékeztetnek. Emellett szintén a nyaktájon látható piros pontocskák, ideges foltok a szív izgalmára utalnak.

HÛTŐ ÉTKEK

A tisztátlan bőr esetén az első és legfontosabb dolog az alkoholtilalom. Az alkohol nedves jellegű és forróságot okoz, így kiváló "táptalaj" a pattanások kialakulásához. Ugyanígy kerülni kell a zsíros ételeket, különösen az állati zsiradékot (növényi fogyasztható!), továbbá az édességeket, mert azok meg nyálkatermelők! Az ízfokozókat, a különféle adalékanyagokat és az erős fűszereket (különösen felhevítenek) is ajánlatos elkerülnünk. Ezek helyett legyenek az étlapunkon "hűtő" ételek: rizs, zöldség (friss saláta minden mennyiségben), gyümölcs (különösen az alma).

KORTYKÚRA

Sokat segíthetünk bőrünkön forraltvíz-ivókúrával is. Ezért reggelente 2 l vizet forraljunk tíz percig, majd öntsük termoszba. A nap során apró kortyokban fogyasszuk el. Lefekvésig az egésznek el kell fogynia. Ezt a kúrát addig folytassuk, amíg bőrünk sima nem lesz. Az ivókúra hatásmechanizmusa: a meleg víz átnedvesít, és tisztítja a szöveteinket. Egyúttal fellazítja és kiöblíti a pangó testnedveket. A hatásosság érdekében apró kortyonként igyunk, mert ha gyorsan és nagy adagban esünk túl rajta, hatástalan lesz, a víz hólyagunkon át gyorsan távozik.

MERIDIÁNMASSZÁZS

A megváltoztatott táplálkozási szokások és az ivókúra mellett jó szolgálatot tehet a pattanások ellen a meridiánmasszázs és az akupresszúra. Az Achilles-inainkat a bokacsontunk magasságában szorítsuk erősen a mutató és hüvelykujjunk közé. Ez a "gyakorlat" különösen hatásos a tarkón jelentkező pattanások ellen! Ugyanígy hat az Achillesín nyújtása is. Egy lépést tegyünk hátra, a térdünket feszítsük meg, talpunk maradjon a padlón, a feszítést tartsuk ki 5-10 belégzésen át. Ugyanezt végezzük el a másik lábunkkal is.

A hüvelyk és mutatóujjunk között található (mellékelt rajzon látható) vastagbélpontunk jól "használható" minden bőrproblémánál. Ott található, ahol az izomköteg kiemelkedik, amikor a két ujjunkat egymáshoz zárjuk. Ezt a pontot kell addig masszíroznunk, amíg fájdalmat nem érzünk.

Gyomorpontunk masszírozása különösen hatásos, ha a homlokunkon és az arcunk elején vannak pattanásaink. Ez a pont a lábunk 2. és 3. ujjának tövénél található egyujjnyi szélesen az "úszóhártya" széle fölött. A májpont jó "szer" minden, arcoldalon lévő pattanás ellen, az "úszóhártyánk" fölött található lábunk 1. és 2. ujja között.

Fontos!

A rendszeres antibiotikumszedés tönkreteszi a bélbaktériumokat, és hosszú távon többet árt, mint segít. Ügyeljünk az emésztésünkre, ne kávézzunk - mert terheli a májat -, együnk joghurtot, sörélesztőt és használjunk természetes alapanyagú kozmetikumokat.

EXTRA TIPP

A következő csigong gyakorlat - ha rendszeresen végezzük - meggátolja az újabb és újabb pattanások kialakulását. Álljunk vállszélességű terpeszben. Hátunk mögött hüvelykujjainkat kulcsoljuk össze, eközben mutatóujjunkat nyújtsuk ki egyenesen. A többi ujjunkat lazán tartsuk ökölben. Lélegezzünk be mélyen, érezzük, ahogyan megtelik a mellkasunk levegővel. Majd lélegezzünk ki. Eközben a felsőtestünkkel hajoljunk előre. Térdeink maradjanak nyújtva! Karjainkat hátul emeljük a magasba, mutatóujjaink az égre mutassanak. Ebben a helyzetben lélegezzünk 5-10szer nyugodtan, majd egyenesedjünk ki. Ekkor a hüvelykujjainkat fordítva kulcsoljuk össze, és így ismételjük meg a gyakorlatot.

BŐRTISZTÍTÓ TEA

A rebarbaragyökér vértisztító hatású és emésztésserkentő (kissé hajt). Segítségével a nedves gyulladás szépen enyhíthető. Egy teáskanálnyi száraz rebarbaragyökeret főzzünk fel negyed liter vízzel, majd édesítés nélkül kortyoljuk el. Elég naponta egyszer fogyasztani. Ha nem kapunk rebarbaragyökeret, helyettesítsük gyermekláncfű-gyökérrel.




A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
acne, pattanás

2019-07-12 10:47:58

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop