Hirdetés

Nem a zsíros ételek okozzák a pattanásokat

A kamaszok ugyan gyakran étkeznek egészségtelenül, és gyakran pattanásosak, még nem jelenti azt, hogy az előbbi okozza az utóbbit.

akne, zsír, táplálkozás |

InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Sándor, K

A bőr normális működése és a serdülőkor hormonális változásai együttesen okozzák a pattantásokat. A test legtöbb részén a szőrtüszők körül faggyúmirigyek is találhatók. A fokozott faggyútermelés együtt jár a bőr felső rétegének megvastagodásával, és a csökkent hámlással. Ezek együttesen vezetnek a pórusok eltömődéséhez. A mindenütt jelen levő baktériumok felszaporodnak az eltömődött pórusokban, és gyulladásos pattanásokat okoznak.

Rontják a helyzetet a zsíros kozmetikumok, az izzadás, valamint ha nyomkodják, dörzsölik a pattanásokat. Ma már sokféle kezelési mód közül választhatnak az érintettek, külsőleg használatos és szájon át szedhető gyógyszerek egyaránt rendelkezésre állnak.

Mindezek ellenére nem tudni, vajon miért tartja magát az a tévhit, hogy a zsíros ételek fogyasztása okozza ezt a sok kamasznak kellemetlenséget okozó bőrpanaszt. Talán sokak számára jobb azt hinni, hogy változtatni tudnak valamin. Az is lehet, hogy a zsíros ételek és a zsíros bőr között tűnik logikusnak a kapcsolat. Nem ritka, hogy téves következtetéseket vonunk le az ok-okozati összefüggésekről.

Mégsem baj az, ha a szülők továbbra is azt javasolják pattanásos gyermekeiknek, hogy ne fogyasszák a gyorséttermek kínálatát. Ha a pattanások nem is múlnak el, a gyermek mindenképpen egészségesebben fog enni.

akne, zsír, táplálkozás

2006-02-16 17:59:00

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop