ÚJ

A leggyakoribb bakteriális fertőzések a bőrön

A kellemes idővel együtt járnak a rovarok is, szaporodnak a rovarcsípések, s számtalan esetben nagyon viszketnek - el is vakarhatjuk őket.


Szőrtüszőgyulladás, kelés és darázsfészek

A szőrtüszőgyulladást Staphylococcus fertőzés okozza. A szőrtüszőkben csekély mennyiségű genny képződik, és irritáltak, pirosak lesznek. A fertőzés károsítja a szőrszálat, amely könnyen kihúzhatóvá válik.


Orbánc

Leggyakrabban az arcon, karon, lábon jelentkezik. Jól körülhatárolt, fénylő, vörös, duzzadt, nyomásra érzékeny. Néha apró hólyagocskák is előfordulnak.


Körömágygyulladás

A körömágy berepedése, manikűrözés közbeni megsértése, tartós irritáció (víz, mosószer) miatt kialakuló sérülésen hatolnak be a kórokozók.


Cellulitis

A bőrön kialakuló szöveti gyulladás, melyet vérbőség, duzzanat jellemez. Az orbánctól eltérően az elváltozás nem emelkedik ki a bőr felszínéből.


Másodlagos bőrfertőzések

Más miatt sérült bőr (égés, vágás, harapás, felfekvés stb.) védelmi rendszere nem tud ellenállni a kórokozók támadásának, és azok az elhalt szövetekben megtelepedve másodlagosan okoznak elváltozásokat. Sokféle mikroba együttesen fordulhat elő.


Orbánc

Sztreptokokkusz okozza, amely azonban csak sérült bőrön át fertőz.


Cellulitisz

A cellulitisz (phlegmone) a bőrben, vagy néha a bőr mély rétegeiben tovaterjedő fertőzés. Gyakran Streptococcus-fertőzés következménye, vagy ha seb okozza, Staphylococcus-fertőzésé. Azonban sokféle más baktérium is okozhatja, főleg emberi vagy állati harapás, illetve vízi sérülések után.


Körömágygyulladás

A körömágygyulladás (paronychia) a kéz és láb körmeinek szélei körül kialakuló fertőzés. A fertőzés gyakran a körömágy bőrének berepedéséből, túlzott körömápolásból, tartós irritációból ered. Mivel a köröm alatt kevés hely van a duzzadásra, a fertőzés nagyon fájdalmas lehet.


Staphylococcus okozta leforrázott bőr szindróma

A staphylococcus okozta "leforrázott bőr" szindróma (staphylogen Lyell-szindróma) kiterjedt bőrfertőzés, melynek nyomán a bőr leválik, mintha megégett volna. A staphylococcusok bizonyos típusai mérgező anyagot termelnek, melyek hatására a bőr felső rétege leválik a bőr többi részétől. A Staphylococcus fertőzések néha toxikus sokk tünetegyüttest váltanak ki, amely életveszélyes állapot. A Staphylococcus okozta "leforrázott bőr" szindróma csaknem mindig csecsemőket, fiatal gyermekeket, és sérült immunrendszerű embereket támad meg. A kórházi személyzet Staphylococcusokat hordozhat a kezén, és a baktériumokat csecsemőről csecsemőre viheti át, néha járványt okozva a kórházi gyermekosztályon. Tünetek Rendszerint körülírt, pörkös fertőzéssel kezdődik, mely ótvarhoz hasonló. A fertőzés a fartájékon, vagy a köldökcsonk körül jelenik meg az első életnapokban. Az 1-6 éves gyermekeknél esetleg az orr vagy a fül körüli pörkös területen kezdődik. Egy napon belül vörös foltok jelennek meg a pörkkel fedett terület körül. E területek fájdalmasak lehetnek. További nagy felületen piros lesz a bőr, és könnyen felszakadó hólyagok keletkeznek. A bőr felső rétege érintésre vagy enyhe dörzsölésre, gyakran nagy lemezekben elkezd leválni. További 1-2 napon belül az egész bőrfelület érintetté válik, a gyermek súlyos beteg lesz lázzal, hidegrázással, elesettséggel. A védő bőrfelület elvesztésével az idegen baktériumok és fertőző kórokozók könnyűszerrel behatolhatnak a szervezetbe. Ezen túlmenően kritikus mennyiségű folyadékot veszíthet a beteg a sebváladékkal és párolgással. Kórisme A bőrbiopszia (bőrminta vétele és szövettani vizsgálata) vagy baktériumtenyésztés alapján a Staphylococcus okozta "leforrázott bőr" szindróma elkülöníthető más hasonló betegségektől, például a toxikus epidermális nekrolízistől, amelyet rendszerint gyógyszerek okoznak. Kezelés Az orvos gyakran intravénás penicillin-származékkal történő antibiotikum kezelést ír elő, például kloxacillint, dikloxacillint vagy cefalexint. A betegség korai felismerése esetén a fenti gyógyszerek szájon át is adhatók. A kezelés legalább 10 napig tart. Korai kezeléssel a gyógyulás 5-7 nap alatt bekövetkezik. A bőrt gyengéden kell ápolni, hogy a további leválását megelőzzük: úgy kell kezelni, mintha megégett volna. Az orvos védőkötést alkalmaz. A súlyos állapotban lévő gyermekeket kórházi égési osztályon kell kezelni.


1 |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop