Sztázis ekcéma (stasis dermatitis)

A sztázis ekcéma a lábszárak bőrének tartós pírjával, hámlásával, melegségével és duzzanatával járó gyulladás, amely gyakran a bőr sötétbarnás elszíneződését okozza. A sztázis ekcémát a vér és szövetnedv bőr alatti pangása okozza, ezért elsősorban a visszeres és vizenyős lábú embereken jelentkezik.

sztázis ekcéma, pangás, vizenyő, vizenyÅ‘ | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Tünetek

A sztázis ekcéma rendszerint a bokák körül alakul ki. A bőr eleinte vörös és enyhén hámlik. Hetek-hónapok alatt a bőr színe sötétbarnává változik. Az ezt okozó pangást sokszor hosszú ideig elhanyagolják, ami alatt a duzzanat fokozódik, növelve a fertőzés és az esetleges súlyos bőrkárosodás (fekély) veszélyét.

Kezelés

A hosszú távú kezelés célja a boka körüli vénákban kialakult pangás csökkentése. A lábaknak a szív szintjénél magasabban tartása csökkenti a vénás pangást és a szövetnedv felszaporodását a bőr alatt. A megfelelő méretű gumiharisnya a lábszárak vizenyőjének megakadályozása révén segít megelőzni a súlyos bőrkárosodást. Ezen kívül más kezelés rendszerint nem szükséges.

Bőrgyulladás kialakulása esetén borogatások (csapvízbe áztatott gézlappal) enyhíthetik a bőrpanaszokat, és a bőrt tisztán tartva a fertőzések is megelőzhetők. Ha az állapot romlik - ezt melegebb tapintat, bőrpír, kis fekélyek, vagy gennyedés jelzi - a váladékot jobban felszívó kötszerre lehet szükség. A kortikoszteroid krémek jó hatásúak, ezeket gyakran vékony rétegben felvitt cinkpasztával kombinálják.

Ha nagy fekélyek alakulnak ki, vastagabb kötések szükségesek. Hagyományosan a cinkoxid pasztát használják, azonban az új típusú kötszerek a beépített nedvességfelszívó anyagok miatt hatásosabbak. Antibiotikumokat csak akkor alkalmazunk, ha a bőr már fertőzött. A rendkívül nagy fekélyek fedésére olykor más testtájról ültetnek át bőrt.

Egyes betegeknél az Unna-féle cinkenyvcsizmát használják; ez cinket tartalmazó zselatin pasztával töltött kötés. A csizma védi a bőrt az irritációtól, a paszta a bőr gyógyításában segít. Ha a csizma kényelmetlen, vagy nem használható, hasonló paszta alkalmazható a rugalmas pólya által tartott kötés alá.

A sztázis ekcémában a bőr nagyon érzékeny, ezért gyógyításában antibiotikum és érzéstelenítő krémek, varázsmogyoró, alkohol, lanolin és más vegyianyagok nem használhatók, mert az állapotot ronthatják.

| sztázis ekcéma, pangás, vizenyő
2009-03-03 12:43:52
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop