A babákat is védi az ekcémától, ha a várandós és a szoptató anya probiotikumot szed

Kisebb valószínűséggel kaptak ekcémás, viszkető kiütéseket azok a babák, akiknek az édesanyja a várandósság és a szoptatás alatt probiotikumot szedett - állapították meg kisméretű tanulmányukban finn kutatók.

probiotikum, ekcéma, csecsemő, csecsemÅ‘ | MTI Hírek 2012 ;9
A szakemberek úgy vélik, hogy a bélrendszerben a hasznos baktériumok elszaporodását támogató, a betegséget okozó káros baktériumokat pedig visszaszorító probiotikumok a méhlepényen és az anyatejen keresztül az anyától átjutó immunsejtek révén befolyásolják a csecsemők egészségét.

A tanulmányba Samuli Rautava kutatásvezető, a Turkui Egyetem klinikájának munkatársa 241 állapotos nőt vont be, akik vagy két probiotikum-kombináció egyikét szedték napi rendszerességgel, vagy ugyanolyan kiszerelésű placebót kaptak. Valamennyi várandós nőnek volt korábban allergiája, így születendő gyereküknél az átlagosnál nagyobb kockázata volt az ekcéma vagy más allergia kialakulásának.

A vizsgálatban részt vevő nők a probiotikumot vagy a placebót terhességük utolsó két hónapjában, majd a szoptatás első két hónapjában kapták. A megszületett gyerekek egészségét kétéves korukig követték nyomon a kutatók.

A tanulmány végéig a placebós csoportba került nők csecsemőinek
71 százalékánál jelent meg legalább egyszer ekcéma, míg a probiotikumot szedő nők gyerekei körében ez az arány csak 29 százalék volt. Krónikus ekcémát a placebós csoport gyerekeinél 26 százalékos arányban diagnosztizáltak, míg a probiotikumos csoportban ez az arány csak 10 százalék volt.

Kétéves korra azonban nem volt már különbség az egyes csoportokba került anyák gyerekeinek érzékenységében különféle allergénekre, így a tejre, szójára, búzára vagy a háziállatok
szőrére: a gyerekek mintegy negyedénél találtak az allergiát vizsgáló bőrtesztnél pozitív eredményt.

A tanulmányt a Journal of Allergy and Clinical Immunology című szakfolyóiratban tették közzé.

| probiotikum, ekcéma, csecsemő
2012-10-29 05:13:27
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop