Ekcéma (atópiás bőrgyulladás)

Az atópiás bőrgyulladás egy gyakori allergiás bőrbetegség, ami leggyakrabban csecsemő- vagy kisgyermekkorban kezdődik.

ekcéma, atópiás bőrgyulladás | InforMed Hírek14   InforMed | Perjési, L.

Száraz, repedezett bőr, víztiszta bennékű, dörzsölésre megnyíló hólyagok, bőrviszketés, elhúzódó esetben a bőr megvastagodása és megkeményedése jellemzi.

Mára már ismert a bőrbetegség genetikai és immunológiai alapja. A betegség kialakulásában jelentős szerepe van a hám sérült védőpajzs funkciójának és az immunrendszernek.

Az atópiás dermatitis, más néven ekcéma egy gyakori bőrbetegség, melyhez sokszor társul más allergiás rendellenesség is, mint például szénanátha (allegiás rhinitis) vagy az asztma.

Az atópiás bőrgyulladás megjelenési formája életkoronként különböző – legtöbbször három stádium különíthető el.

Csecsemőknél az első ekcémás bőrelváltozások általában az arcon és a hajas fejbőrön jelentkeznek. A vakaródzás, mely általában néhány héttel később kezdődik, pörkösödő sebek kialakulásához vezet.

Gyermekkorban az elváltozások a hajlatokban, a tarkótájékon és a végtagok hátsó részén jelentkeznek.

Kamasz- és felnőttkorban a megvastagodott lemezszerű bőrterületek a hajlatokban, a fejen és a nyakon jelentkeznek. Az egész napot végigkísérő viszketés éjszaka súlyosbodik, alvászavarhoz vezet minden életkorban, és jelentősen rontja a beteg életminőségét.

Az atópiás bőrgyulladás lényege az elhúzódó, fel-fellángoló bőrgyulladás, mely bőrszárazságot, valamint étel- és környezeti allergénekkel szemben kialakuló túlérzékenységi reakciót okoz.

Az atópiás bőrgyulladás gyakorisága az elmúlt három évtizedben megduplázódott, illetve megháromszorozódott az iparilag fejlett országokban – a gyermekek 15-30, a felnőttek 2-10%-a érintett. Az összes atópiás dermatitisek 85%-a 5 éves kor előtt kialakul.

Az atópiás bőrgyulladás egy komplex genetikai betegség, melyet gének és gének, illetve gének és környezet közötti kölcsönhatások okoznak. A betegségben szerepet játszik két fő géncsoport: a bőrt és a hámot alkotó fehérjéket, illetve az immunrendszer fő komponenseit kódoló gének.

A hosszú távú klinikai kezelésnek a megelőzésre, az intenzív és egyéni bőrápolásra, fertőtlenítő oldatok használatával a bőrön megtapadó baktériumok csíraszámának csökkentésére, és helyi szteroid készítmények rendszeres használata révén a gyulladás kontrollálására kell irányulni. Gyermekekben még az allergiás reakciók kifejlődése előtt kellene a megelőzésre törekedni.

| ekcéma, atópiás bőrgyulladás
2018-03-25 23:18:38
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop