Lichen ruber planus

A lichen ruber planus gyakran visszatérő, viszkető bőrbetegség, amely apró, elkülönült göbcsékből álló kiütésként kezdődik, majd nagyobb, érdes felszínű, hámló plakkok alakulnak ki. A betegek kb. felének a szájnyálkahártyáján is jelentkeznek tünetek. A lichen ruber planus oka ismeretlen.

lichen ruber planus | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Hasonló kiütéseket okoznak az aranytartalmú gyógyszerek, a bizmut, arzén, kinin, kinidin, quinacrin, és a színes fényképezésben használt vegyszerek. Ennek alapján a lichen ruber planus a szervezetnek - bizonyos külső kémiai anyagra, vagy más tényezőre adott - válaszreakciója lehet.

Tünetek

Az első jelentkezéskor hirtelen vagy fokozatosan is kezdődhetnek, és hetekig-hónapokig állnak fenn. Bár a lichen ruber planus rendszerint spontán gyógyul, a plakkok gyakran kiújulnak, és e szakaszok éveken át tarthatnak. A kiütés csaknem mindig viszket - olykor igen erősen. A kiütések lilásvörösek, sokszögletűek, oldalfényben kissé fénylő felszínűek. A vakarásnyomok, vagy kisebb hámsérülések helyén új kiütések keletkezhetnek. A kiütés gyógyulását követően a helyén olykor sötét elszíneződés maradhat.

A kiütés rendszerint szimmetrikusan helyezkedik el - leggyakrabban a szájban, a törzsön, a csuklók belső felszínén, a lábszárakon, a makkon és a hüvelyben. Az arcot ritkán érinti. A lábszárakon a kiütés különösen nagy és hámló lehet. A kiütés a fejbőrön olykor kopasz foltokat okozhat.

A lichen ruber planus okozta szájelváltozások különösen zavaróak, rendszerint vonalszerűek, kékesfehérek. A szájelváltozások sokszor megelőzhetik a bőrkiütést, és bár önmagukban nem fájnak, néha mélyebb sebeket okozva fájdalmasak lehetnek. Gyakoriak a betegség fellobbanásai, amelyeket gyógyulás követ. Bár nem túl gyakran, a tartósan fennálló fekélyek szájüregi rákot okozhatnak.

Kórisme

Nehéz, mert számos kórkép hasonlít a lichen ruber planusra. A bőrgyógyász rendszerint megjelenése és visszatérési hajlama alapján ismeri fel, azonban a diagnózis megerősítésére olykor mégis bőrminta vételére lehet szükség (bőrbiopszia - bőrmintavétel és mikroszkópos szövettani vizsgálat).

Kezelés

A lichen ruber planust okozó gyógyszereket és vegyianyagokat kerülni kell. A viszketéstől szenvedő betegnek antihisztamint (difenhidramin, hidroxizin, klorfeniramin) szoktak rendelni, bár ezek aluszékonyságot okozhatnak. Kortikoszteroidokat a plakkokba lehet injekciózni, a bőrön lehet alkalmazni, vagy szájon át lehet beadni. Néha más gyógyszerrel kombinálhatók, mint pl. tretinoinnal. A fájdalmas szájelváltozások kezelésére lidocaint tartalmazó szájvizet lehet használni az étkezések előtt, hogy fájdalomcsillapító bevonatot hozzon létre.

A lichen ruber planus eltűnhet, majd évek múlva is kiújulhat. A betegség fellobbanásai során tartós kezelésre lehet szükség, a fellobbanások között azonban nem igényel kezelést.

| lichen ruber planus
2009-02-18 10:58:10
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop