Bőrgombásodás

A nedves, meleg környezet kedvez a gombák szaporodásának (uszodák, közös zuhanyozók, edzőtermek stb.). Ennek oka, hogy a gombák a bőrről folyamatosan leváló hámsejtek révén, illetve spórákkal terjedhetnek egyik személyről a másikra. Rizikót jelenthetnek a háziállatok is, ha bőrük, szőrzetük gombás és erre nem figyelünk fel.

gomba, fertőzés, bőrgyógyászat, mikózis | InforMed Hírek14   InforMed | Kiss, Zs.

A gombák klorofill nélküli telepes növények, melyek az életükhöz szükséges tápanyagokat a környezetükből készen veszik fel. A holt anyagon, korhadó növényi vagy állati részeken élő gombát szaprofitának, az élő növényi, állati vagy emberi szervezetben élősködő gombát parazitának nevezzük. Ez utóbbiak közül kb. 100 faj ismert, mely az embert megbetegítheti.

A gombák kedvelik a nedvességet, a meleget, a sötétséget és a szénhidrátokat (cukor!). Néhányuk kivételével a növekedésükhöz nélkülözhetetlen a levegő oxigénje. Természetesen nem minden kórokozó gombával való találkozás vezet fertőzéshez, ehhez szükségesek hajlamosító tényezők.

A megelőzésben a legfontosabb az immunrendszer megfelelő működése, és fontos a testi-lelki harmónia. A stressz, szorongás, düh, depresszió, a túlhajszoltság gyengíti az immunrendszert, mely nem lesz képes kivédeni a kórokozók támadását.

Elősegítik a fertőzést a bőrsérülések, a fokozott izzadás, a helytelen, egyoldalú táplálkozás, mely vitamin-, nyomelem hiányhoz vezethet; belszervi betegségek, például cukorbetegség, emésztési zavarok, vérszegénység, vérkeringési zavarok, bizonyos gyógyszerek szedése, például hosszan tartó antibiotikum-kúra, fogamzásgátlók stb.

Hogyan ismerhetjük fel?

A kellemes, nedves és meleg környezet kedvez a gombás fertőzések terjedésének.
Kezdetben panasz- és tünetmentes lehet a kórokozók megtelepedése, de később már tünetek jelentkeznek, elsősorban viszketés, melyet az okoz, hogy a gombák enzimtermelésük révén elbontják a szaruréteget, leggyakrabban a lábon, a lábujjak között. A kezdeti tünetek a viszketés mellett lehetnek: hámlás, repedések, hólyagok és fehéres felázás. Ezt nevezzük "atlétalábnak", bár nem csak az atléták problémája.

A folyamat átterjedhet a talpra és kialakulhat az úgynevezett "mokaszinláb", illetve megbetegítheti a körmöket, melyek elszíneződnek, megvastagodnak. Innen már könnyen megy tovább a folyamat a hajlatok (ágyék, hónalj, mell alatti terület stb.) bőrére, illetve a nyálkahártyákra (pl. hüvelyi gombásodás).

Az állatokról - kutya, macska - emberre terjedő gombás fertőzés jelentkezhet a fejbőrön, ahol kerek foltban finom hámlást észlelünk és a hajszálak letöredeznek. A piheszőrös bőrön szintén foltban hámlás, szélén halvány vörös udvarral keletkezhet. Emberről emberre is fertőz!

A hajas fejbőrön normálisan is előfordul egy élesztőgomba-fajta, mely a bőrzsírosodásra, seborrhoeára hajlamos egyéneken elszaporodva, korpás bőrgyulladást és kellemetlen viszketést idézhet elő. Ugyanez a gomba a törzsön kerek vagy térképszerűen összefolyó, enyhén hámló, barna foltokat okoz. Napozás, szoláriumozás után a lehulló telepek helyén fehér marad a bőr, a pigmentáció ismételt kialakulása lassú folyamat.

Ha egy gombás fertőzés mélyre terjed, akkor gennyes csomók, gyulladás és pörkösödés dominál. Leggyakoribb formája a férfiak szakáll fertőzése, de előfordul állatgondozókon is, mint foglalkozási betegség, továbbá visszeres, rossz vérkeringésű emberek, főleg nők lábszárán, szőrtüszőkre lokalizáltan, csomós formában is

| gomba, fertőzés, bőrgyógyászat, mikózis
2016-10-05 12:39:23
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop