Soha többé lábgombát! - A hatékony megelőzésről

Körülbelül minden harmadik ember, aki felkeresi a bőrgyógyászt, valamilyen gombás megbetegedés miatt ül a váróban, és 90%-uknak lábgombája van! Úgy látszik, a tévéreklámok és a szórólapok ellenére még mindig nem tudunk eleget a megelőzésről és a kezelésről. Pedig - mint minden fertőzést - kellő higiéniával ezt is el lehet kerülni…

lábgomba, bőrgomba, gyógynövény, bÅ‘rgomba | Ideál - Reforméletmód magazin 0200 ;19(6):55-56   Celsus Kft. | Dénes, V.

Az Európai Köröm Társaságnak van egy Achilles-projekt elnevezésű programja, amely során 20 európai ország 13 000 lakosának lábát vizsgálták meg, gyógyszergyárakkal együttműködve. Az eredmény: az érintett személyek több, mint felénél megállapíthattak valamilyen megbetegedést: 23%-uknál körömgombát, 22%-uknál lábgombát. A láb gombás megbetegedései nem csupán esztétikailag zavaróak!

Az Achilles-projekt megállapításai szerint:

 • minden második érintettet zavarta járás közben
 • minden harmadik páciensnél fájdalommal is jártak a tünetek
 • a gombás fertőzöttek 13%-a pedig úgy érezte, még a munkavégzésében is zavarja, korlátozza a betegsége.

Tehát bőven van elég okunk arra, hogy odafigyeljünk a megelőzésre, vagy, ha már bőrgyógyászunk megállapította lábunk gombás fertőződését, komolyan vegyük azt, s kezeljük!

Fontos tudnivaló! A gyógyszertárakban rengeteg, recept nélkül kapható gombásodás elleni - antimykotikus - szer kapható.

Mikor melyik patikaszer segíthet?

Balzsamok és krémek: ideálisak az olyan helyeken, ahová nehéz hozzáférni, és nem nedvesek.

Oldatok és hintőporok: a könnyen párásodó hajlatokra, főleg a lábujjak közé ajánlott.

Sprayk: főleg a megelőzést szolgálják - a cipőbe nyomva. Természetesen közvetlenül a lábra szórva is hatásosak - szintén a nehezen elérhető helyekre ajánljuk.

Lakkok: speciális hatóanyaguknak köszönhetően a körmök gombásodásának megfékezésére fejlesztették ki őket.

Mosószerek: a 60 °C-on, speciális mosószerrel mosott zoknik a clotrimazolnak köszönhetően megölik a gombákat.

Természetes gombaölők

 • Grépfrútmagcsepp
 • Teafaolaj
 • Rozmaringolaj
 • Levendulaolaj
 • Majoránnaolaj
 • Fahéjolaj
 • Borsmentaolaj
 • Szegfűszegolaj

Ezeket lábfürdőhöz is cseppenthetjük (30 csepp 1 lavór vízhez), vagy belekeverhetjük körömvirágkrémbe is, és ezzel ápolhatjuk a lábunkat. Az olajakkal átitatott vattával ecseteljük a gombás körmöket, vagy tisztítsuk ki belül a cipőnket!

Gyógyszertári szerek

A patikákban recept nélkül kapható gombaölő vagy gombásodás elleni készítmények legfőbb hatóanyagai: a ketoconazol, a ticonazol, a miconazol, a clotrimazol vagy a ciclopirox. Bármelyiket is tartalmazza az általunk választott termék, a kezelés sok türelmet igényel. Mindegyiket legalább négy hétig kell alkalmazni, lehetőleg napjában többször - akkor is, amikor a gombásodás láthatólag már eltűnt. Sajnos a gombás fertőzések csapdája a tünetmentesség, attól ugyanis még nem gyógyult meg a kezelt bőrfelület. A megmaradt spórák újra kicsírázhatnak - és az egész kezdődik elölről.

Amennyiben a konzekvens kezelés ellenére sem javul vagy változik a helyzet, a bőrgyógyászon kívül ajánlatos felkeresni a háziorvost is.

Figyelem! A cukor- vagy rákbetegek, illetve a kortizont vagy immunszupresszív szereket szedők mindenféle gombás fertőzéssel azonnal keressék fel orvosukat!

A hatékony megelőzés

Serkenteni kell a vérkeringést! - Főleg a rossz keringésűeket veszélyezteti a gombásodás, ugyanis nálunk a bőr védekezőképessége csökken. A célzott kötőszövetedzés - például Kneipp-kúrával - serkenti a vérkeringést. Aki hajlamos a gombásodásra, hagyja abba a dohányzást! A cigaretta ugyanis alapvetően csökkenti a lábak hajszálérkeringését.

Lyukacsos cipőt érdemes viselni - A gombák imádják a nedves, meleg környezetet. Főleg az olyan cipőket nem ajánlott egész nap viselni, amiben kimondottan izzadunk, pl.: futócipő, csizma stb. Ha nem tudunk jól szellőző cipőt viselni, akkor általános szabály, hogy két cipőt hordjunk felváltva. Így az egyiknek mindig van 24 órányi ideje szellőzni. A sportolók lábukat gombaölő porral, edzőcipőjüket gombaölő szerrel szórhatják be.

Aki teheti, válasszon bőrcipőt, igaz, ha a bélése műbőr, akkor hiába, mert a bőr úgy nem szellőzik. Ilyen lábbeli viselésekor használni kell lábizzadás elleni sprayt.

Lábmosás naponta - akár többször is - A betegséget gerjesztő kórokozók egy része lemosható. Fontos azonban, hogy ezt követően az egész lábat alaposan szárítsuk meg - különösen ügyelve a lábujjak közére, a hámló szaruréteget pedig rendszeresen távolítsuk el! Ha szükséges, használjunk hajszárítót! Zoknink jó nedvszívó pamutból legyen!

Strandra strandpapucsot! - Köztudott, hogy a gombás fertőzések közfürdőkben, gőzfürdőkben, szaunákban, uszodákban, edzőtermi zuhanyozókban különösen jól terjednek. A gombával fertőzött személy ugyanis mindenhová magával cipeli betegségét, és terjeszti is, amerre jár. Még a legkisebb lefoszlott bőrdarabka is fertőzéshez vezethet, ha valaki rálép, mert úgy összeszedhetők a gombaspórák. Mindig használjunk saját strandpapucsot, sőt a medencében is hordhatunk úszócipőt!

Felismerni a bajt!

Sokan természetesnek veszik, ha a talpuk széle pirosabb, vagy a lábujjak közénél kis bőrpír figyelhető meg. Pedig - ha már a megelőzés nem sikerült - a kezelés sikeréhez az is hozzátartozik, hogy időben, amikor még a gombák nem terjedtek szét, kezdjük meg a kezelést!

Az első tünet tehát a bőrpír, esetleg a kipállott bőr. Előbbi elsősorban a talpszéleken, talpaknál jellemző, utóbbi főleg a lábujjak közénél fedezhető fel. Ezt követi a viszketés, majd a hólyagocskák. Ekkor már régen rossz a helyzet!

A gombásodás mindig a jelentkező tünet szélénél terjed tovább. A bőrpír akár kör alakú is lehet, hiszen még az is előfordulhat, hogy a fertőzés közepénél elkezdődik a gyógyulás - utánpótlás hiányában.

Gomba ki mit tud?…

 • A bőrtípustól nem függ, hogy ki hajlamos a lábgombásodásra, az immunrendszertől és a szervezet általános egészségi állapotától azonban igen.
 • Ritkábban, de mások által használt cipőn és papucson - például vendégpapucson, sőt padlószőnyegen - keresztül is terjedhet a gomba.
 • Háromféle gomba lehet felelős betegségünkért: a fonalas gombák (dermatophyton gombák), penészgombák vagy a sarjadzó gomba (pl. Candida).
 • A gombásodást allergia, de vérellátási zavar is okozhatja.

Dénes Vanda

| lábgomba, bőrgomba, gyógynövény
2007-06-17 16:16:38
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop