Vigyázat, bőrgomba!

A lábgombától senki sincs biztonságban. Érdemes hát tesztelnünk, hogy mennyire vagyunk veszélyeztetettek! De annak sem árt utánanéznünk, nem fertőzött-e már meg bennünket?! Akár igen, akár nem, nagyon fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogyan védekezhetünk a lábgomba ellen, illetve miként szabadulhatunk meg tőle...

bőrgomba, lábgomba, körömgomba, bÅ‘rgomba, körömgomba | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(8):23-24   Celsus Kft. | Tamás, É.
Európa beteg lábakon áll. Ezt mutatja a Foot-Check-vizsgálat, melyen eddig csaknem 1 0 000 ember vett részt.

Nem sorsszerűség, hanem betegség!

Az eredmények szerint a láb- és körömgomba súlyos probléma a népesség körében. Valamilyen formában már minden harmadik ember érintett. Többségük bevallotta, hogy lábuk gyakran kivörösödik, viszketés hámlik.

Ám csak alig néhánynak jutott eszébe, hogy ezért a lábgomba lehet a felelős. Ezért azután a legtöbben nem is törődtek tovább a dologgal. Ugyanez volt érvényes az el színeződött, töredezett és megvastagodott lábujjkörmökre, melyet sokan sorsszerűnek tekintettek, s csak az orvosnál tett látogatás fedte fel a diagnózist.


Elgondolkodtató! A vizsgálat adatai szerint annak ellenére, hogy a bőrgombás fertőzés az érintetteknél nagyjából már egy éve fennállt, sőt a körömgombás megbetegedés átlagosan már több mint négy éve, a betegeknek mégis mindössze alig fele állt orvosi kezelés alatt!

Veszélyeztető tényezők

A körömgomba kialakulását segíti:

Kívülről
- rossz higiénia
- szűk cipő
- sérülés
- fertőzés

Belülről
- gyenge immunrendszer
- cukorbetegség
- rossz vérkeringés

Ipi-apacs

Aki elmulasztja a gyógykezelést, azt kockáztatja, hogy lábgombája továbbterjed.

Fontos! Az egyik ember a másikra nagyon könnyen viszi át a gombát. Néha már egy közösen használt kéztörlő vagy fürdőlepedő is elég hozzá.

A Foot-Check-vizsgálat azt is kimutatta, hogy a gombás fertőzések valamennyi korosztályt érintik, mindamellett a férfiakat majdnem kétszer olyan gyakran támadja meg, mint a nőket. A gombás fertőzéstől senki sem védett!

Különösen veszélyeztetettek, akik rendszeresen sportolnak, és közös zuhanyzókat használnak, illetve uszodába, nyilvános szaunába járnak. A fertőzés a lehámlott bőrpikkelyeken megtapadt gombaspórák útján fertőz. Családon belül ugyancsak gyorsan továbbadhatjuk a gombát, sőt, oda-vissza fertőz(őd)hetünk, ha nem vagyunk elővigyázatosak!

Jegyezzük meg! A sérülések a lábon, a vérkeringési problémák éppúgy kedveznek a gombás betegségeknek, mint a dohányzás vagy a cukorbetegség. A nem megfelelő lábbelik szintén megnövelik a fertőzés veszélyét. Amennyiben bizonyos, hogy panaszainkat gombás megbetegedés okozza, segítenek a gyógyszertárban vény nélkül beszerezhető gombaölő szerek, melyeket kenőcs, spray, oldat, illetve a körömgomba esetén lakk formájában használhatunk. Fontos a következetes és rendszeres kezelés, különben újra meg újra kiújulhat a fertőzés! Súlyos és makacs esetekben az orvos tablettát ír fel, és rendszeresen ellenőrzi a kezelés hatékonyságát.
A meleg lábak távol tartják a gombát

Szerencsére a gombás fertőzés kialakulása megelőzhető. A gombák ugyanis a hűvösebbet szeretik. így azután minden azon múlik, hogy gondoskodunk-e lábunk melegen tartásáról. A hideg-meleg váltófürdő és a lábtorna javíthatja a vérkeringést. Mivel a gombák a nedvességet szeretik, ha száraz a lábunk, jobban védett. A megfelelő cipő úgyszintén segít a láb egészségének megőrzésében.

Tipp: váltsunk gyakran lábbelit, hogy azok jól kiszellőzhessenek! A fertőtlenítés érdekében a zoknikat és a törülközőket 60 Celsius-fokon mossuk!


Tippek a megelőzésre

A következő módszerekkel elkerülhetjük a láb- és körömproblémákat:
 • Rendszeresen és alaposan vizsgáljuk meg lábunkat, hogy nincsenek-e rajta elváltozások!
 • Lábkörmeinket vágjuk rövidre és egyenesre!
 • Viseljünk 60 °C-on mosható, vékony pamutzoknit, és váltsuk naponta!
 • Hordjunk bőrcipőt, ebben levegőzhet a lábunk!
 • Csak saját törülközőnket használjuk!
 • A lábujjak közét töröljük szárazra!
 • A törülközőt rendszeresen cseréljük, és 60 °C-on mossuk!
 • Rendszeres időközönként távolítsuk el a bőrkeményedést lábunkról habkővel vagy szivaccsal!
 • Lábbelink ne nyomja lábujjainkat! Ha kell, hordjunk kiegészítő betéteket!
 • Nyilvános helyeken, például uszodában, tornateremben vagy hotelszobában ne mászkáljunk mezítláb, viseljünk papucsot, illetve tornacipőt!
Természetes megoldások
 • Áztassa lábát minden este diólevél-, zsálya-, rozmaringteában kb. 20 percig!
 • A teába cseppenthet: 30 csepp teafaolajat vagy grépfrútmagcseppet. Az utóbbiakkal cipőjét is fertőtlenítheti.
 • Gombaölő illóolajok: levandula, rozmaring, fahéj, mirha, kamilla. Ezekből készíthetünk gombaölő krémet vagy olajat. Keverjünk 1 tubus körömvirágkrémbe vagy 2 dl mandulaolajba 5-5 cseppet belőlük!
 • Fokhagymacsepp: 1 fej fokhagymát zúzzunk apróra, 1 dl brandybe tegyük bele, és sötét helyen 2 hétig érleljük! Fürdés után ecseteljük be a leszűrt tinktúrával a gombás területet, esetleg kenjük be a fenti illóolajos krémmel!
Tamás Éva
| bőrgomba, lábgomba, körömgomba
2006-08-03 13:18:43
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop