Főoldal » Betegségek » Bőrbetegségek » A leggyakoribb bőrbetegségek » Pikkelysömör »

Mi a pikkelysömör?

A pikkelysömör olyan nem fertőző, gyakran előforduló, krónikus és nem gyógyítható betegség, amely akkor alakul ki, amikor az immunrendszer hibás jelzéseinek következtében a bőrsejtek (a keratinociták) túl gyorsan, a szokásos 28–30 napos ciklus helyett 3–4 naponként újulnak meg.


A pikkelysömörös panaszok enyhítése télen

A pikkelysömörös (prosiasisos) betegek télen még jobban szenvednek a tüneteiktől. A fűtött lakások és irodák száraz levegője viszketést okozhat, a nehéz kabát, szúrós pulóverek irritálják a bőrt. Ne essünk azonban kétségbe, az alábbi néhány tipp segíthet elviselhetőbbé tenni a téli hónapokat.


A pikkelysömör helyi kezelése, a fényterápia és a szisztémás kezelés

A pikkelysömör kezelésének legfőbb célja a bőrben lévő hámsejtek képződésének a lassítása, ezáltal csökkenthető a gyulladás és a plakk képződés.


A sör és a pikkelysömör kapcsolata nőknél

A legújabb eredmények szerint azoknál a nőknél, akik rendszeresen söröznek, fokozott a pikkelysömör (psoriasis) kockázata.


Stresszkezeléssel a pikkelysömör ellen

Egyes pikkelysömörben (psoriasis) szenvedő emberek esetében a stresszes állapot egyértelműen hozzájárul az alapbetegség romlásához. Skandináv kutatók felmérése szerint a válaszadók több mint 35 százaléka mondta, hogy betegsége egy aggodalmakkal teli, stresszes időszakban lángolt fel vagy újult ki.


Placebo-hatással a pikkelysömör ellen

A rochesteri egyetem kutatói szerint a pikkelysömörben (psoriasis) szenvedő betegeknek a szokásos adagnál jóval kevesebb szteroid is elég, ha mellette placebót is kapnak.


A pikkelysömör és az étrend - nincsenek csodák

Sokan úgy vélik, hogy az étrend hatással van a pikkelysömörre, ezt még semmilyen vizsgálat nem erősítette meg, bár valóban lehet összefüggés.


Az indigó kivonat gyógyítja a pikkelysömört

Tajvanból jelentik kutatók, hogy az Indigo naturalis kivonatából készült kenőcs hatékony és biztonságos a kezelésnek ellenálló pikkelysömör (psoriasis) gyógyítására. Az Indigo naturalis a sötétkék festéket adó növény neve. Kivonatát a hagyományos kínai gyógyászatban már évszázadok óta használják a pikkelysömör kezelésére.


A genetikai és környezeti hatások együttesen növelik a pikkelysömör rizikóját

Egy bizonyos, genetikailag kódolt, meghatározott típusú fehérje (humán leukocyta antigén (HLA)-Cw6) és a cigarettázás, illetve stresszes élethelyzetek, együttesen hatva játszanak fontos szerepet a pikkelysömör kialakulásában, derül ki egy kínai kutatásból.


Az elhízás és a pikkelysömör

A pikkelysömör és az elhízás kapcsolatát kínai kutatók 466 pikkelysömörös betegen és 177 nem, kor és etnikum szerint illesztett kontroll személyen vizsgálták. Arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy a nagyobb derék-csípő arányhoz jelentősen magasabb pikkelysömör kockázat társul.


Bioszféraszobákban gyógyulhatnak a betegek Debrecenben

Úgynevezett bioszféraszobákban gyógyulhatnak a gyulladásos bélbetegségben és a pikkelysömörben szenvedő betegek a Debreceni Egyetem Orvos- ...


A dohányzás növeli a pikkelysömör kockázatát

A dohányzók körében magasabb a pikkelysömör kialakulásának kockázata, ráadásul ez a már leszokott dohányosokra is igaz - állítják a...


Pszoriázis mellett nagyobb a szívbetegségek kockázata

Nagyobb a szívartériák elzáródásának kockázata a pszoriázissal élő embereknél - állapították meg amerikai kutatók.


hirdetés