A pikkelysömör és a pikkelysömörhöz társuló izületi gyulladás egy tőről fakad

A pikkelysömör (psoriasis), amely egy a bőrt, körmöket és nagyon ritkán nyálkahártyát érintő bőrbetegség, és a pikkelysömörhöz társuló izületi gyulladás (arthritis psoriatica; PsA), annak ellenére, hogy együttes előfordulásuk változó mértékű, valószínűleg eredendően egy közös, más ízületi és bőrgyógyászati betegségektől eltérő folyamat révén alakulnak ki, összegzik a kutatók egy áttekintő közleményben.

psoriasis, artritisz | InforMed Hírek5   InforMed | Perjési, L.
A kutatók azt találták, hogy a pikkelysömörhöz társuló izületi gyulladásos betegek több, mint 90%-ánál pikkelysömör is fennáll, míg a psoriasisos betegek csupán 5-40%-ában alakul ki izületi érintettség.

Két olyan genetikai eltérést találtak, amely mindkét betegségre hajlamosít.

Az a tény, hogy mindkét betegség eredményesen kezelhető egy cyclosporinnak nevezett gyógyszerrel, mely az immunrendszer egyik fontos sejtes elemének, a T-limfocitáknak a működését befolyásolja, jelzi, hogy minden valószínűség szerint ezek a sejtek jelentik a közös kapcsot.

Ugyanakkor, annak ellenére, hogy hasonló molekulák aktiválják ezeket a sejteket a két betegségben, valószínűleg különböző T-limfocita alcsoportok aktiválódnak a bőrben és az izületben. Ezt a feltételezést támasztják alá azok a vizsgálatok is, melyek szerint egyes T-limfocita működést befolyásoló gyógyszerek, hatékonyak pikkelysömörben, de hatástalanok a pikkelysömörhöz társuló izületi betegségben, illetve fordítva.

Vélhetően, ha pontosabb információkkal rendelkezünk majd a két betegség eredetéről, a kezelésükben is újabb, egységesebb támadáspontú és elnyújtottabb hatású gyógyszereket alkalmazhatunk.
| psoriasis, artritisz
2007-11-13 18:04:21
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop