Pikkelysömör és cukorbetegség együttes előfordulása

A pikkelysömör és cukorbetegség közötti, korábban is már feltételezett összefüggést izraeli kutatók most igazolták. Az összefüggés ismeretében javasolják, hogy a bőrgyógyászok hívják fel pikkelysömörös betegeik figyelmét a cukorbetegség többi kockázati tényezőire.

psoriasis, diabetes | InforMed Hírek6   InforMed | Perjési, L.
Izraeli szakemberek egy egészségügyi adatbázisból 16851 pikkelysömörös és 74978 nem pikkelysömörös (kontroll) beteg adatait tekintették át, és hasonlították össze a cukorbetegség előfordulási gyakoriságát a két csoportban.

A pikkelysömörös betegek 13,8%-ánál kórisméztek cukorbetegséget, míg a kontroll csoportnál ez az arány 5,4% volt (2,83-as esélyhányados). Figyelemreméltó, hogy a pikkelysömör és a cukorbetegség közti összefüggés csak a 35 év feletti betegeknél volt statisztikailag jelentős.

Még nem állnak rendelkezésre vizsgálati eredmények arra vonatkozóan, hogyan befolyásolnák a cukorbaj gyakoriságát a megelőzésre tett erőfeszítések, de a két betegség között meglévő összefüggés miatt ajánlatos, hogy a pikkelysömörös betegek tegyenek a cukorbetegség további rizikótényezői, mint például a dohányzás és az elhízás ellen.

| psoriasis, diabetes
2008-04-04 10:34:36
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop