A pikkelysömör (II.)

A pikkelysömör, különösen az őszi-téli időszakban, örökzöld téma. Gyakran összekeverik laikusok az övsömörrel, valószínűleg a hasonló név miatt, bár ez utóbbi vírusos fertőzésen alapul, szemben az öröklött hajlammal összefüggő pikkelysömörrel.

Milyen gyakori ez a betegség?

A világ népességének körülbelül 0,1-2,8 százalékát, tehát 100-ból 1-2 embert érint. Japánban és az amerikai indiánok között nem fordul elő. Mindkét nemet egyaránt érintheti, általában 20-30 éves kor között kezdődnek a tünetek. (Természetesen kivételek mindig akadnak.)

Mi a pikkelysömör, más néven psoriasis?

Normálisan működő bőr esetén a legkülső, a 28. napon megújuló hámréteg elhalt szarulemezkéi folyamatosan leválnak, távoznak a bőrfelszínről. Ez a folyamat, azaz a hámsejtek oszlási-leválási ciklusa felborul, s ennek következményeként vöröses, megvastagodott, fehér, pikkelyesen hámló foltok keletkeznek a bőrben. A betegség öröklött, de ahhoz, hogy a bőrön kialakuljanak a jellegzetes tünetek, provokáló tényezők szükségesek.

Mi provokálhatja a psoriasist?

Az első és leghangsúlyosabb tényező valamilyen megoldatlan lelki probléma, illetve stresszhatás. Ezekben az esetekben az a gond, hogy a probléma nem tudatosul és az elfojtás következménye a testi betegség, azaz hajlam esetén például a pikkelysömör.

Gondot jelenthet valamilyen fertőzés vagy idült góc a szervezetben. A hormonrendszer terhelése, változása is provokáló lehet, mint pl. a változókor, esetleg a serdülőkor. Anyagcsere-betegségek is segíthetik a tünetek kifejlődését, mint pl. a cukorbetegség, vagy akár nehéz, zsíros étkezés is kiválthatja. Ismert az is, hogy a bőr sérülése helyén pikkelysömörös elváltozás alakul ki. A szervezetbe kerülő vegyi anyagok, egyes gyógyszerek is okozhatnak psoriasisnak megfelelő bőrtüneteket.

Milyen gyógyszerek segíthetik kialakulását?

Az altatók közül a barbiturátszármazékok. Az antibiotikumok közül a szulfonamidok, a tetracyclinek, a penicillinszármazékok közül az ampicillintartalmúak, valamint a gentamycin. A gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók szinte kivétel nélkül. A szívritmus-szabályozó gyógyszerek közül a béta-receptort blokkolók. A cukorbetegség elleni gyógyszerek közül a szulfonamid-származékok, a lítiumsók, a szalicilátok. Az alkohol nem minősül gyógyszernek, ám a psoriasist provokálhatja. (Tudjuk, hogy a gyógyszerek pontos megnevezése hasznosabb információ lett volna, mint az egyes hatóanyagoké, azonban ezt a jelenlegi gyógyszer- és reklámtörvények tiltják. A gyógyszer hatóanyagok ugyanakkor minden készítmény dobozán fel vannak tüntetve.-szerk.megj.)

Milyen típusai vannak a pikkelysömörnek?

A leggyakoribb az úgynevezett plakkos forma, mely elsősorban a végtagok feszítőfelszínén, térden, könyökön, a keresztcsont felett és a hajas fejbőrön jelentkezik, összefolyó, nagy foltok formájában. Ennél elszórtabb és az egész testen észlelhető, apró, forintosnyi foltokból áll az úgynevezett guttált forma. Hátterében gyakorta valamilyen gyulladás, fertőzés, góc áll. Előfordul, hogy a bőrjelenségek inkább a hajlatokat (ágyék, hónalj, mell alatt, köldök) érintik, ez a hajlati psoriasis. Főleg gombás fertőzés, kipállás az előidézője. Ritkább, hogy csak hajas fejbőrön vagy tenyéren, talpon található elváltozás. A körmök sporiasisának jelei lehetnek tűszúrásnyi gödröcskék (Beau-pontok), illetve súlyos esetben gombás körömelváltozáshoz hasonlóan a körömlemezek törékennyé, szétmállóvá válnak, megvastagodnak, elemelkednek a körömágytól.

Mik a pikkelysömör (psoriasis) szövődményes formái?

1. A plakkok összefolynak és az egész testfelszín élénkvörössé, hámlóvá, viszketővé válik. Lázzal és a nyirokcsomók megnagyobbodásával járhat együtt.

2. A psoriasisos foltokon gennyes hólyagok, pusztulák alakulnak ki, és testszerte megjelennek. Többnyire lázas állapot kíséri.

3. Előfordul, hogy a gennyes hólyagosodás csak a tenyereket, talpakat érinti.

4. A bőr mellett az ízületekben is gyulladás jelentkezik az esetek körülbelül 5 százalékában. Főleg a kisízületek (kézujjak, kézközépcsontok, lábujjak, lábközépcsontok) és/vagy a keresztcsont-csípőcsont ízülete érintett.Hogyan, mivel kezelhető a pikkelysömör?

A legfontosabb, hogy a kiváltó okot szüntessük meg és helyreállítsuk a szervezet működésének egyensúlyát. Magát a psoriasist, ami lényegében tünet a bőrön, csak tünetileg tudjuk kezelni. Ennek megfelelően a terápiát egyénileg kell beállítani.

Milyen tüneti szerek állnak rendelkezésünkre?

1. Helyi hormon (szintetikus mellékvesekéreg-szteroidok) tartalmú kenőcsök, krémek, oldatok (betamethason, flucionololum, hidrocortison és származékai, alchometason stb.) Hosszú távú használatuk komoly mellékhatásokkal járhat (erről egy másik alkalommal részletesebben).

2. Kátrány- vagy dithranoltartalmú kenőcsök, stiftek (szaguk, gyulladáskeltő, illetve színező hatásuk miatt általában kórházi kezelés alkalmával használatosak).

3. Napsugárzás, UV-sugárzás: régóta ismeretes, hogy a napsütés hatására a pikkelysömörös betegek kétharmadánál határozottan javulnak a bőrtünetek, akár a tünetmentességig. Sajnos akadnak kivételek, akiknél éppen a napsugárzás provokálja a betegség kialakulását.

a) Kvarclámpás kezelést (UVB-sugárzás) korábban is alkalmaztak psoriasisban, hatása hasonló a napsugárzáséhoz.

b) PUVA-kezelés (fotokemoterápia): a bőrt külsőleg, vagy a szervezetet belsőleg fényérzékenyítő szerrel kezelik, majd speciális, UVA-fényt adó, úgynevezett black-light (=fekete fény) készülékkel megfelelően dozírozva besugarazzák.

c) Tomesa-készülék (balneo-fototerápia): pikkelysömörben a speciális klíma miatt a holt-tengeri (Izrael) kezeléseket tartják a legelőnyösebbnek, de más földrajzi területeken is az a kombinálódó hatás (sós víz + a napfény UV-sugarai) eredményes lehet a tünetmentesedésben. A Tomesa szinkron balneo-fototerápiás készülék a mesterséges UV-fény és a sós víz előnyös hatásait egyesíti.

4. D3-vitamin-származékú kenőcs: a hatóanyaga csak a bőrre fejti ki a hatását, színtelen, szagtalan, napi két alkalommal kell alkalmazni. Nem jár súlyos mellékhatásokkal, legfeljebb enyhe és általában múló jellegű bőrirritációval

Belső kezelés:

alkalmazható az A-vitamin származéka, valamint a védekezőrendszer működését csökkentő-gátló cyclosporintartalmú gyógyszer, esetleg a sejtoszlást gátló methotrexatot tartalmazó szer. Ez utóbbiakat elsősorban szövődményes és súlyos esetekben használjuk. A fentiekből láthatjuk, hogy a pikkelysömör tüneti terápiájában válogathatunk a lehetőségek között, a súlyosság, a szövődmények, lokalizáció stb. figyelembevételével.

Tekintettel arra, hogy a psoriasis viszonylag gyakori jelenség hazánkban is, megalakították a Magyar Psoriasis Alapítványt, melynek a célja, hogy a pikkelysömörös betegeket, hozzátartozókat gyors és ellenőrzött információkkal lássák el (például újság kiadása), klubokat szervezzen stb. Az alapítvány iroda címe: 1093 Budapest, Ráday u. 55. A következő telefonszámon lehet érdeklődni: 06-1/218-8110, 218-8120.

| Psoriasis, Pikkelysömör, kezelés, mellékvesekéreg-szteroidok
2002-07-18 15:04:36

Web Design & Development Prowebshop