A dohányzás növeli a pikkelysömör kockázatát

A dohányzók körében magasabb a pikkelysömör kialakulásának kockázata, ráadásul ez a már leszokott dohányosokra is igaz - állítják amerikai kutatók.

Az American Journal of Epidemiology című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői azt nem bizonyították, hogy a dohányzás pikkelysömört okozott némelyeknél, ugyanakkor világosan kiderült számukra, hogy a vizsgált esetekben a dohányzás megelőzte a kellemetlen bőrbetegség kialakulását.

"Úgy vélem, ha van valami üzenet, akkor az az, hogy a dohányzás kockázati tényező lehet a pikkelysömör kialakulásában" - közölte Abrar Qureshi, a kutatás vezetője.

Az Egyesült Államokban 7,5 millió embert, Európában a népesség másfél-két százalékát érinti a pszoriázis, ez a krónikus, visszatérésre hajlamos, hámló kiemelkedésekkel és különböző méretű plakkokkal járó, de nem fertőző betegség, amely nagymértékben rontja az életminőséget.

Szakértők szerint a pikkelysömört a test sejtjeit megtámadó abnormálisan működő immunrendszer okozza. Néhány korábbi tanulmány azt sugallta, hogy a dohányosok érzékenyebbek a betegségre, feltehetően azért, mert a füstölés hat az immunaktivitásra.

Abrar Qureshi és kollégái tanulmányukhoz amerikai egészségügyi szakemberek három nagy, hosszútávú tanulmányának adatait dolgozták fel, amelyek közel 186 ezer férfi és nő állapotát követték 12-20 éven át. Közülük a vizsgált időszakban 2410 embernek lett pikkelysömöre.

A kutatás kezdetén már dohányzók körében közel kétszer magasabb volt a kockázata a pikkelysömör későbbi megjelenésének, mint az életükben nem dohányzók között. A dohányzásról leszokottaknál pedig 39 százalékkal magasabb volt a kockázat, mint a nem füstölőknél.

Korábbi kutatások már kapcsolatot találtak a pikkelysömör kialakulása és a túlsúly, valamint a túl sok alkoholfogyasztás között, de Qureshi szerint még ezeknek a faktoroknak a kiszűrése után is fennmaradt a dohányzás és pszoriázis közötti összefüggés.

A többek között a Harvard Orvosegyetemén is dolgozó kutató arra is kitért: az eredmények nem mutatják egyértelműen, hogy a dohányzás elhagyása segíthet azoknak, akiknek már pikkelysömöre van.

Kapcsolódó rovat: Dohányzás
| dohányzás, pikkesömör, pszoriázis
2012-02-05 22:53:17

Web Design & Development Prowebshop