A düh és a viszketés összefüggése krónikus csalánkiütéses és pikkelysömörös betegeknél

Német kutatók által végzett vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a viszketés mértéke krónikus csalánkiütésben szenvedőknél a haraggal, pikkelysömörös betegeknél pedig a depresszióval áll összefüggésben.

düh, viszketés, psoriasis, urticaria, düh | InforMed Hírek6   InforMed | Perjési, L.
A kutatók abból a feltételezésből indultak ki, hogy az érzelmi élet zavarai krónikus csalánkiütéses és pikkelysömörös betegeknél testi tünet, például viszketés formájában jelentkezhetnek. Német szakemberek 41 krónikus csalánkiütéses, 44 pikkelysömörös beteget, és 49 egészséges kontrollt vetettek alá vizsgálatoknak.

Összehasonlították a résztvevők demográfiai adatait és háromféle pszichológiai kérdőívet töltettek ki velük, melyek az érzelmi élet és az érzelmek szabályozására vonatkozó kérdéseket tartalmaztak.

A kontrollokhoz képest, mind a krónikus csalánkiütéses, mind a pikkelysömörös betegeknél nagyobb mértékben fordult elő emocionális probléma: az érzelmek felismerésének és kifejezésének zavara (alexithymia), szorongás és harag.

A további elemzésekkel kimutatták, hogy a krónikus csalánkiütésben szenvedőknél, a viszketés súlyosságának egyetlen jelentős előrejelzője a feszültségi állapot (a szórás 19%-áért felel), míg a pikkelysömörösök esetében a depresszió (a szórás 12%-áért felel).

További vizsgálatokat terveznek azért, hogy kiderítsék, a stresszkezelő pszichológiai stratégiák alkalmazásával vajon csökkenthető-e a viszketés súlyossága krónikus csalánkiütéses betegeknél. Ez azért is volna különösen érdekes, mert korábbi vizsgálatokkal már bizonyítást nyert, hogy, a düh növeli a fájdalomérzet intenzitását, és a viszketést, és a fájdalomérzetet feldolgozó agyterületek között nagy a hasonlóság.| düh, viszketés, psoriasis, urticaria
2008-04-17 21:52:04


Mi a pikkelysömör?

A pikkelysömör olyan nem fertőző, gyakran előforduló, krónikus és nem gyógyítható betegség, amely akkor alakul ki, amikor az immunrendszer hibás jelzéseinek következ...


A pikkelysömörös panaszok enyhítése télen

A pikkelysömörös (prosiasisos) betegek télen még jobban szenvednek a tüneteiktől. A fűtött lakások és irodák száraz levegője viszketést okozhat, a nehéz kabát, sz...


A pikkelysömör helyi kezelése, a fényterápia és a szisztémás kezelés

A pikkelysömör kezelésének legfőbb célja a bőrben lévő hámsejtek képződésének a lassítása, ezáltal csökkenthető a gyulladás és a plakk képződés.


A dohányzás növeli a pikkelysömör kockázatát

A dohányzók körében magasabb a pikkelysömör kialakulásának kockázata, ráadásul ez a már leszokott dohányosokra is igaz - állítják amerikai kutatók.


Pszoriázis mellett nagyobb a szívbetegségek kockázata

Nagyobb a szívartériák elzáródásának kockázata a pszoriázissal élő embereknél - állapították meg amerikai kutatók.