A genetikai és környezeti hatások együttesen növelik a pikkelysömör rizikóját

Egy bizonyos, genetikailag kódolt, meghatározott típusú fehérje (humán leukocyta antigén (HLA)-Cw6) és a cigarettázás, illetve stresszes élethelyzetek, együttesen hatva játszanak fontos szerepet a pikkelysömör kialakulásában, derül ki egy kínai kutatásból.

psoriasis, pikkelysömör, HLA-antigén, pikkelysömör | InforMed Hírek6   InforMed | Perjési, L.
A pikkelysömör egy krónikus jellegű bőrgyógyászati betegség, leggyakrabban hámló, vörös lemezes bőrgyulladás formájában jelentkezik. Társulhatnak hozzá izületi panaszok is. Családon belül halmozódhat.

A genetikai és környezeti tényezők pikkelysömör kialakulásra gyakorolt kombinált hatását vizsgálandó, kínai kutatók 178 pikkelysömörös beteg és 178 kontroll genetikai állományát analizálták és speciális módszer segítségével keresték három gén előfordulását.

Figyelembe vették a demográfiai adatokat, a dohányzási, az alkohol- és teafogyasztási, valamint az étkezési szokásokat, a pikkelysömör előfordulását családtagoknál, a stresszes életeseményeket, a klinikai tüneteket és a kórelőzményt, valamint az antropometriai adatokat is.

A betegek átlagéletkora 26 év volt. A két csoport között nem mutatkozott statisztikailag jelentős különbség a nem, a kor szerinti eloszlás, a végzettség, az alkohol és teafogyasztási szokások, illetve a testtömeg index tekintetében.

A kétkezi munkát végzők körében kétszer gyakrabban fordult elő a betegség, és nagyobb volt a pikkelysömör előfordulása rossz házastársi kapcsolat, stresszes életesemények, 0,80 feletti derék-csípő arány, elsőfokú rokonoknál előforduló pikkelysömör és dohányzás esetén. A dohányzással összefüggő kockázat mértéke a cigarettázás intenzitásával és a szokás fennállásának időtartamával arányosan növekedett.

A HLA-Cw6 gént hordozóinak, illetve a különféle génkombinációk és környezeti tényezők előfordulásának eredményeként a pikkelysömör kockázata a gént nem hordozókhoz képest 10-20-szoros is volt.

A kutatócsoport összefoglalásképp így fogalmazott: „Végül is, a psoriasis egy immunológiai betegség, sokszínű genetikai és környezeti háttérrel.”

| psoriasis, pikkelysömör, HLA-antigén
2008-09-03 09:56:01


data-full-width-responsive="true">