A genetikai és környezeti hatások együttesen növelik a pikkelysömör rizikóját

Egy bizonyos, genetikailag kódolt, meghatározott típusú fehérje (humán leukocyta antigén (HLA)-Cw6) és a cigarettázás, illetve stresszes élethelyzetek, együttesen hatva játszanak fontos szerepet a pikkelysömör kialakulásában, derül ki egy kínai kutatásból.

psoriasis, pikkelysömör, HLA-antigén, pikkelysömör | InforMed Hírek6   InforMed | Perjési, L.
A pikkelysömör egy krónikus jellegű bőrgyógyászati betegség, leggyakrabban hámló, vörös lemezes bőrgyulladás formájában jelentkezik. Társulhatnak hozzá izületi panaszok is. Családon belül halmozódhat.

A genetikai és környezeti tényezők pikkelysömör kialakulásra gyakorolt kombinált hatását vizsgálandó, kínai kutatók 178 pikkelysömörös beteg és 178 kontroll genetikai állományát analizálták és speciális módszer segítségével keresték három gén előfordulását.

Figyelembe vették a demográfiai adatokat, a dohányzási, az alkohol- és teafogyasztási, valamint az étkezési szokásokat, a pikkelysömör előfordulását családtagoknál, a stresszes életeseményeket, a klinikai tüneteket és a kórelőzményt, valamint az antropometriai adatokat is.

A betegek átlagéletkora 26 év volt. A két csoport között nem mutatkozott statisztikailag jelentős különbség a nem, a kor szerinti eloszlás, a végzettség, az alkohol és teafogyasztási szokások, illetve a testtömeg index tekintetében.

A kétkezi munkát végzők körében kétszer gyakrabban fordult elő a betegség, és nagyobb volt a pikkelysömör előfordulása rossz házastársi kapcsolat, stresszes életesemények, 0,80 feletti derék-csípő arány, elsőfokú rokonoknál előforduló pikkelysömör és dohányzás esetén. A dohányzással összefüggő kockázat mértéke a cigarettázás intenzitásával és a szokás fennállásának időtartamával arányosan növekedett.

A HLA-Cw6 gént hordozóinak, illetve a különféle génkombinációk és környezeti tényezők előfordulásának eredményeként a pikkelysömör kockázata a gént nem hordozókhoz képest 10-20-szoros is volt.

A kutatócsoport összefoglalásképp így fogalmazott: „Végül is, a psoriasis egy immunológiai betegség, sokszínű genetikai és környezeti háttérrel.”

| psoriasis, pikkelysömör, HLA-antigén
2008-09-03 09:56:01


Mi a pikkelysömör?

A pikkelysömör olyan nem fertőző, gyakran előforduló, krónikus és nem gyógyítható betegség, amely akkor alakul ki, amikor az immunrendszer hibás jelzéseinek következ...


A pikkelysömörös panaszok enyhítése télen

A pikkelysömörös (prosiasisos) betegek télen még jobban szenvednek a tüneteiktől. A fűtött lakások és irodák száraz levegője viszketést okozhat, a nehéz kabát, sz...


A pikkelysömör helyi kezelése, a fényterápia és a szisztémás kezelés

A pikkelysömör kezelésének legfőbb célja a bőrben lévő hámsejtek képződésének a lassítása, ezáltal csökkenthető a gyulladás és a plakk képződés.


A dohányzás növeli a pikkelysömör kockázatát

A dohányzók körében magasabb a pikkelysömör kialakulásának kockázata, ráadásul ez a már leszokott dohányosokra is igaz - állítják amerikai kutatók.


Pszoriázis mellett nagyobb a szívbetegségek kockázata

Nagyobb a szívartériák elzáródásának kockázata a pszoriázissal élő embereknél - állapították meg amerikai kutatók.