A pikkelysömör

A pikkelysömör hámló, kissé gyulladt, vastagabb foltokkal jár . Sokaknak, akik ebben az öröklött hajlamon alapuló kórképben szenvednek, a nyári hónapok, a napsütés átmeneti enyhülést hoz. Az esetek körülbelül 90 százalékában az UV-sugarak hatására a plakkok visszahúzódnak, a bőr tünetmentessé válik.

psoriasis, pikkelysömör, pikkelysömör | Gyógy-ír   Kisalföld | Kiss, Zs.

Ez a megfigyelés adja az alapját a psoriasis kezelésében több helyen alkalmazott fény-, illetve fény-víz terápiás (fototerápia, balneo-fototerápia) próbálkozásoknak. Mind az előzőek, mind a helyi, kenőcsös, ecsetelős stb. kezelések tüneti terápiát jelentenek, mivel az ok mindenkinél más lehet.

Előfordulhat valamilyen gyulladás, góc a szervezetben és provokálhatja a psoriasisos plakkok megjelenését, vagy valamilyen vegyi anyaggal, például gyógyszer, konzerválószer, adalékanyagok, gázok stb. telítődik az illető és a foltok megjelenésével jelez a test. Előfordulhat, hogy allergia vagy éppen epepangás áll a háttérben.

Mindebből következik, hogy az oki kezelés minden esetben más és más, és még nem említettem a pszichés provokáló tényezőket sem. A betegség lefolyása tekintetében a tapasztalat szerint minél későbbi életkorban kezdődik, annál jobb indulatú, annál könnyebben kézben tartható és tünetmentesíthető.

Talán ismert az is, hogy maga a pikkelysömör gyűjtőfogalom, azaz több megjelenési formája is van. Lehet kis foltos, nagy foltos, hajlati vagy csak a fejbőrre lokalizált. Az esetek kisebb hányadában ízületi elváltozásokkal is kombinálódhat. Súlyosabb formája a gennyes hólyagos (pusztulózus) és az egész testen szinte összefolyó gyulladásos megjelenés, mely utóbbiak lázzal, elesettséggel járnak és feltétlen szakorvosi kezelést igényelnek.

Itt szeretném eloszlatni azt a tévhitet, hogy a pikkelysömör esetleg fertőző. Elkapni nem lehet, csak a hajlamot örökölni. Ezt fontos tudni, hiszen a psoriasissal küszködő embereket gyakorta érik kellemetlen megjegyzések vagy éppen elutasítások külsejük miatt. Ez különösen a strandokon, vízpartokon gyakori, pedig mint korábban említettem, a napsütés és néhány gyógyfürdő vize is tünetileg jótékony hatással lehet a kezelésben.

| Psoriasis, Pikkelysömör
2002-07-18 12:31:00
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop