A pikkelysömör és az étrend - nincsenek csodák

Sokan úgy vélik, hogy az étrend hatással van a pikkelysömörre, ezt még semmilyen vizsgálat nem erősítette meg, bár valóban lehet összefüggés.

pikkelysömör, diéta, étrend, psoriasis, pikkelysömör | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
A szakértők szerint a pikkelysömörben szenvedők számára pontosan ugyanazok az étrendi tanácsok, mint amit az egészségeseknek javasolnak, azaz kiegyensúlyozott, zsírszegény étrend sok zöldséggel és gyümölccsel. No meg természetesen a rendszeres testmozgás is elengedhetetlen.

Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a betegek saját tapasztalatát. Ha valaki észreveszi, hogy a bőre állapota romlik valamely étel elfogyasztása után, akkor tartózkodjék tőle.

Bár nincs kimutatható, bizonyított kapcsolat a pikkelysömör és az étrend között, egyeseknél egy bizonyos étel, vagy több étel is az állapot romlását okozza.

A tudományos bizonyítékok hiánya ellenére azonban számtalan pikkelysömör-diéta létezik. Szinte mindent tilosnak nyilvánítottak már, többek közt a cukrot, a gyorséttermi ételeket, a gabonaféléket, a paradicsomot, a kávét és a tojást. Vannak elméletek arról is, mi használ a betegeknek, például a gyümölcslé vagy a halolaj. Nem meglepő, hogy a sokféle ajánlott étrend mennyire eltér egymástól.

Nem árt, ha valaki kipróbálja valamelyik mérsékelt diétát. Amíg nem káros, nincs baj, egyenesen jó, ha valaki például nem jár a gyorsétterembe ebédelni vagy nem iszik mértéktelenül alkoholt. Vigyázni kell azonban a túlzásokkal, és azokkal a módszerekkel, amelyek teljes gyógyulást ígérnek.

Ha azt ajánlják, hogy böjtöljünk vagy alkalmazzunk rendszeresen beöntést, ne kövessük az ilyen tanácsot: az ilyen módszerek betartása időigényes, nehézkes, és sokszor kifejezetten veszélyes.

Azt se higgyük el, hogy a bevásárlóközpontokban kapható táplálék-kiegészítők segítenek vagy biztonságosak. Különösen veszélyes lehet a kiegészítők nagy mennyiségben való fogyasztása.

Mielőtt a pikkelysömörös beteg, bármilyen étrendi változtatásra szánná rá magát mindenképpen beszéljen az orvosával.
| pikkelysömör, diéta, étrend, psoriasis
2009-09-09 19:49:07


data-full-width-responsive="true">