A pikkelysömör korszerű kezelése és gondozása

A pikkelysömör egy krónikus autoimmun betegség, amelynek kezelése több módszerrel lehetséges, beleértve a kenőcsöket és krémeket, a fototerápiát, a biológiai terápiát, az életmód változtatásokat és a pszichológiai támogatást

| InforMed Hírek29   InforMed | Glanz, J.; Hulló, D.

Kép: NHS

A pikkelysömör a lakosság 1,5-2%-át érintő kórkép. Tünetei sok ember számára zavaróak, a panaszok akadályozzák a munkájukban, rendszeresen kell orvoshoz menni, és vannak a betegségnek olyan formái, amikor kórházi kezelés válhat szükségessé. A betegség gyermek- és késő felnőttkorban is kezdődhet, de leggyakrabban a 20-30. életév körül jelenik meg. A nemek közötti megoszlás közel azonos.

A betegség gyakran a génkombinációk miatt alakul ki, és kiválthatják a környezeti hatások is, mint például a stressz, a fertőzések és az életmód tényezők.

Formái

A betegség nevét a bőrjelenségről kapta. A bőrből kiemelkedő élénk vörös plakkok jelennek meg, felszínét gyertyacseppre emlékeztető vaskos hámréteg fedi, amely laza pikkelyeket formál. A szarulemezek leválasztása pontszerű vérzést okoz. 

A leggyakoribb a bőrön látható hámló plakkos forma, a könyök, a térd, és a hajas fejbőr területén jelennek meg. Gyakran a hajas fejbőr is érintett, a haj megritkul, erős hámlás kísérheti. A tenyéren és talpon hasonló elváltozások jelenhetnek meg, időnként mély berepedésekkel. Az ujjakon gyakori a körömlemezek megvastagodása, rajtuk olajfoltra hasonlító sárgásfehér foltok jelenhetnek meg. 

Ijesztő tünetekkel járhat az arc ödémás duzzanatát okozó, az egész bőrfelszínre kiterjedő gyulladásos forma. Kezelése igen összetett, kórházi körülmények között szükséges az ellátása.

Kezelés

A pikkelysömör (orvosi nevén psoriasis) nem gyógyítható.  A kezelés célja a tünetek enyhítése és az újabb foltok megjelenésének megakadályozása. A kezelés megválasztása azonban sok tényezőtől függ, például a betegség súlyosságától, a beteg életkorától és egészségi állapotától, valamint a beteg preferenciáitól.

A kenőcsök és krémek

Az egyik leggyakoribb pikkelysömör kezelés, és az enyhébb tünetekre alkalmas. Az emolliensek (bőrpuhítók) is segíthetnek a bőr hidratálásában, csökkentik a viszketést és a foltok kialakulását.

A helyileg alkalmazott szteroidos kenőcsök a leggyakrabban alkalmazott készítmények. A D3 vitaminos kenőcs vagy krém hosszabb ideig adható, nem súlyos és kiterjedt plakkos formákban hatékony. A kátrányszármazékok a legrégebben használt hatékony készítmények. Az anthralin oldat, kenőcs vagy paszta formájában is készül. Helyileg használható az 5-fluorouracil nevű citosztatikum, amely egy-egy plakk kezelésére alkalmas. A szalicilsavas krém vagy kenőcs hámlasztó kezelés.

A fototerápia 

Az UV-sugárzásnak a bőrre gyakorolt ​​hatása csökkentheti a gyulladást és segíthet a bőr regenerálódásában. Azonban a hosszú távú expozíció az UV-sugárzásnak növelheti a bőrrák kockázatát, és általában csak súlyosabb esetekben javasolják. Különféle fényterápiás kombinációk állnak rendelkezésre. A törzsön lévő 1-2 cm nagyságú élénkvörös bőrelváltozások kivizsgálásakor gyakran bakteriális fertőzés derül ki, amely antibiotikum kúrával kezelhető, mandulagyulladás visszatérése esetén mandulaműtét segíthet az állapot javulásában. A röntgenbesugárzás nem javasolt ödémát okozó mellékhatásai miatt. 

A biológiai terápia

Olyan gyógyszerek alkalmazását jelenti, amelyek célzottan befolyásolják a betegség kiváltó okait és a gyulladásos folyamatokat. Ezek a gyógyszerek általában injekció formájában kerülnek beadásra és csak súlyosabb esetekben alkalmazzák. Közülük gyakran használják a „metotrexátot” és a „cyclosporin A” hatóanyagú készítményeket. A retinoidok az A vitaminhoz hasonló felépítésű anyagok. Ezen kívül az utóbbi évek nagy felfedezései, az immunrendszer bizonyos folyamataira szelektívebben ható kezelések is elérhetők.

Az életmód változtatások

Segíthetnek enyhíteni a pikkelysömör tüneteit. A stressz csökkentése, az egészséges étkezés, a testsúly kontrollálása és a rendszeres testmozgás javíthatja az immunrendszer működését.

A pikkelysömör kezelése egyénenként változó, és az orvosok általában a betegség súlyosságától és típusától függően egyedi kezelési tervet állítanak össze. Fontos, hogy a pikkelysömör kezelése során a beteg tartsa be az orvos által adott utasításokat, és rendszeresen látogasson el orvosához a kezelés hatékonyságának ellenőrzése érdekében. A betegnek tisztában kell lennie azzal, hogy a pikkelysömör krónikus betegség, és bár a tünetek enyhíthetők, a betegség nem gyógyítható.

Az emberek életminőségére gyakran jelentős hatással van a pikkelysömör, és ezért fontos a támogató csoportokban való részvétel és pszichológus segítsége. A betegeknek fontos, hogy ne csak a testi tüneteket kezeljék, hanem a mentális és érzelmi hatásokat is, amelyeket a betegség okozhat. A betegek nem mindig mondják el orvosuknak, hogy a bőrtünet igen súlyos önértékelési zavart okoz számukra. 

| pikkelysömör, psoriasis
2023-07-21 15:51:58
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop