Az elhízás és a pikkelysömör

A pikkelysömör és az elhízás kapcsolatát kínai kutatók 466 pikkelysömörös betegen és 177 nem, kor és etnikum szerint illesztett kontroll személyen vizsgálták. Arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy a nagyobb derék-csípő arányhoz jelentősen magasabb pikkelysömör kockázat társul.

elhízás, psoriasis | InforMed Hírek6   InforMed | Perjési, L.
A hasi típusú elhízás önmagában szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezője. Az ilyen testalkatú egyének szervezetében több gyulladáskeltő anyag termelődik, mint az azonos testtömeg indexű (BMI), de más zsíreloszlású egyénekben.

Az ismert hajlamosító génszakaszt (HLA-Cw6 allél) hordozó betegeknél, a többiekhez képest csaknem kilencszer gyakrabban találtak pikkelysömört, csaknem háromszor gyakoribb volt azoknál, akik hasi típusú elhízással éltek, és összefüggés volt a BMI és a bőrbetegség gyakorisága között is. Ezen kívül akiknél kimutatható volt a hajlamosító génszakasz is, 35-ször gyakoribb volt a pikkelysömör előfordulása.

A kutatók megállapították, hogy az elhízás, főként az úgynevezett hasi típusú elhízás fokozza a pikkelysömör kialakulásának kockázatát. Egy már meglevő genetikus hajlam esetén a két kockázati tényező hatása összeadódik.

| elhízás, psoriasis
2008-07-23 09:18:55


Mi a pikkelysömör?

A pikkelysömör olyan nem fertőző, gyakran előforduló, krónikus és nem gyógyítható betegség, amely akkor alakul ki, amikor az immunrendszer hibás jelzéseinek következ...


A pikkelysömörös panaszok enyhítése télen

A pikkelysömörös (prosiasisos) betegek télen még jobban szenvednek a tüneteiktől. A fűtött lakások és irodák száraz levegője viszketést okozhat, a nehéz kabát, sz...


A pikkelysömör helyi kezelése, a fényterápia és a szisztémás kezelés

A pikkelysömör kezelésének legfőbb célja a bőrben lévő hámsejtek képződésének a lassítása, ezáltal csökkenthető a gyulladás és a plakk képződés.


A dohányzás növeli a pikkelysömör kockázatát

A dohányzók körében magasabb a pikkelysömör kialakulásának kockázata, ráadásul ez a már leszokott dohányosokra is igaz - állítják amerikai kutatók.


Pszoriázis mellett nagyobb a szívbetegségek kockázata

Nagyobb a szívartériák elzáródásának kockázata a pszoriázissal élő embereknél - állapították meg amerikai kutatók.